Frynseflagermus Myotis nattereri (Kuhl, 1817)

Stamdata
Artsgruppe:Pattedyr
Internationalt navn:Myotis nattereri (Kuhl, 1817)
Dansk navn:Frynseflagermus
International kategori:LC
R dliste 1997: V
National kategori:VU
Kriterier:D
Levesteder:B, Op, S, Sb, Sg, V
Negative p virkninger:1.1.14, 1.2.3, 1.2.3.8, 3.1.4, 6.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Frynseflagermus er meget sårbar overfor ændringer og forstyrrelser i vinterkvarterer i kalkgruberne og andre vinterkvarterer (kældre, bunkers, brønde og lignende), og forstyrrelser og ændringer af sommerkvarterer i bygninger, ved fældning eller beskæring af træer med hulheder, revner og sprækker, selektiv fældning af træer med potentiale for hulheder og lignende, samt ødelæggelse og fjernelse af ledelinier i landskabet (Baagøe & Degn 2007g).
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Frynseflagermus er registreret på få lokaliteter spredt over det meste af Danmark, bortset fra Bornholm, hvor arten er mere almindelig (Baagøe 2007g). Arten er sjældent forekommende med få små lokale bestande.

Udveksling med nabobestandene i Sverige og Schleswig-Holstein, hvor frynseflagermus’ status vurderes som sårbar, VU (Gärdenfors 2005, LANU SH 2001), vurderes at være uvæsentlig for dens status i Danmark.
Bestandsudvikling:Der findes ikke tal for bestandsstørrelse og -udvikling for frynseflagermus. Det samlede antal overvintrende frynseflagermus i de jyske kalkgruber og få andre kendte vinterrastesteder er lavt og fluktuerende (150-400 individer)(Baagøe 2007g, B. Jensen upubl.).

Det er uvist, hvor stor en del af den samlede bestand, de optalte individer udgør, og den naturlige variationer i ynglesucces og bestandsstørrelse for frynseflagermus kendes ikke. Den samlede bestand skønnes at rumme under 1.000 kønsmodne hunner. Bestandene er små og fragmenterede, og bestandsudviklingen kan være negativ.

Frynseflagermus er vanskelig at bestemme med detektorer. Det er muligt, at den kan være overset visse steder, men der er ingen tvivl, om at det er en sjældent forekommende art med få små og spredte lokale bestande (Baagøe 2007g).
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Frynseflagermus er udbredt i det meste af Europa fra De britiske Øer, Mellemskandinavien, det sydligste Finland og østpå til Ural og Turkmenistan (Baagøe 2007g). Arten findes også i det nordvestlige Afrika.
R dlistevurdering:Frynseflagermus er sjælden og lokalt forekommende i Danmark. Bestanden er koncentreret på få lokaliteter i vinterperioden. Faktuel viden om artens status er mangelfuld. Den samlede bestandsstørrelse skønnes til under 1.000 kønsmodne hunner. Der vurderes ikke at være en væsentlig udveksling med nabobestande og derfor ikke grundlag for en nedkategorisering af arten. Frynseflagermus vurderes efter kriterium D som sårbar, VU.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Baagøe 2007g, Baagøe & Degn 2007g, Gärdenfors 2005, LANU SH 2001
R dlistevurderet af:Hans J. Baagøe
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Peter Wind