Sommer-trøffel Tuber aestivum Vitt.

Stamdata
Artsgruppe:Trøfler
Internationalt navn:Tuber aestivum Vitt.
Dansk navn:Sommer-trøffel
International kategori:NE
R dliste 1997: R
National kategori:NT
Kriterier:
Levesteder:Sl, Aa, Sk, Sd
Negative p virkninger:1.2.3, 1.4.1, 7.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Trods relativt mange fund fra de seneste år regnes sommer-trøffel stadig for en sjælden art i Danmark. Den foretrækker varme solrige parker eller parklignende skove. Det øgede antal fund skyldes muligvis en øget eftersøgning på velegnede lokaliteter.

Det kan også spille ind, at der siden ca. 1990 er startet forsøg med dyrkning af sommertrøffel på en række skovdistrikter. Grundlaget for denne dyrkning er træer podet med sommertrøffel. Oftest stammer disse træer fra udlandet, hvorfor det er usikkert, hvilken effekt det vil få på den danske bestand.
Bestandsudvikling:
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Sommer-trøffel almindelig i det sydlige Europa, men genrelt sjælden i Nordeuropa. Arten er kategoriseret sårbar, VU, i Sverige og kritisk truet, CR, i Tyskland.
R dlistevurdering:Sommer-trøffel er en sjælden art der med 6 kendte lokaliteter må regnes for potentielt sårbar. Arten vil sandsynligvis være meget følsom over for klimatiske ændringer da den er på sin klimatiske nordgrænse. Ligeledes er det usikkert hvad en påbegyndt domestisering vil betyde for den vilde bestand. Sommer-trøffel vurderes derfor næsten truet, NT.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Lange 1956, Pegler et al. 1993, Hansen & Knudsen 2000
R dlistevurderet af:Morten Christensen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2008
Kvaltetsikret af:Peter Wind