Eng-troldurt Pedicularis palustris L.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Pedicularis palustris L.
Dansk navn:Eng-troldurt
International kategori:LC
R dliste 1997: X
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Ee,Ek,Em,Me,Mm,Dl
Negative p virkninger:1.1.9,1.1.10,1.1.11,1.1.13
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: to-flere år


Kriteriedokumentation
National status:Eng-troldurt (subsp. palustris) skønnes at være gået tilbage i hyppighed gennem de seneste årtier. Dette skyldes afvanding og opdyrkning samt tilgroning af voksestederne. Arten er stadig temmelig hyppig i Jylland, mens den nu er sjælden på Øerne (Pedersen 1963). Helt mod sydøst kendes den i dag kun fra to voksesteder på Sydsjælland og et voksested på henholdsvis Møn og Lolland (Faurholdt 2006a).
Den sentblomstrende subsp. opsiantha, der er sjælden, findes i Nord- og Vestjylland samt på Lolland og Bornholm (Pedersen 1963).
Bestandsudvikling:
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Eng-troldurt har en udpræget nord- og centraleuropæisk udbredelse. Vestgrænsen inkluderer Irland og Pyrenæerne. Mod syd når arten Alperne og det nordlige Balkan, østpå til Ural, og mod nord vokser den i hele Skandinavien (Hultén & Fries 1986).
R dlistevurdering:På trods af nogen tilbagegang har eng-troldurt endnu mange livskraftige forekomster i Danmark, især i den vestlige del. Da arten ikke opfylder, eller er lige ved at opfylde, nogen af kriterierne for trusselskategorierne kategoriseres den ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:Eng-troldurt er opdelt i den forsommerblomstrende subsp. palustris og den sensommerblomstrende subsp. opsiantha (E.L. Ekman) Almquist.
Litteratur:Faurholdt 2006a, Hultén & Fries 1986, Pedersen 1963
R dlistevurderet af:Niels Faurholdt
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm