Strand-rødtop Odontites litoralis (Fr.) Fr. subsp. litoralis

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Odontites litoralis (Fr.) Fr. subsp. litoralis
Dansk navn:Strand-rødtop
International kategori:LC
R dliste 1997: X(A)
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Ke
Negative p virkninger:1.1.9,1.1.11
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Græsningsophør er den største trussel mod strand-rødtops forekomster i SØ Danmark (Niels Faurholdt, personlige iagttagelser).
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: et år


Kriteriedokumentation
National status:Strand-rødtop forekommer hyppigt i marskområdet i Sønderjylland og i den vestlige del af Limfjorden. I Østjylland samt på Fyn og Vestsjælland er den meget sjælden (Pedersen 1963). I den sydøstlige del af landet er arten i de senere år fundet på 8 lokaliteter; heraf 6 på Møn og 2 på Sydsjælland (Faurholdt 2006a).
Bestandsudvikling:
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Strand-rødtop kendes udelukkende fra kystegnene langs Østersøen, Kattegat og den sydøstlige del af Nordsøen. I Finland vokser den ved Den botniske Bugt og i Estland er den især fundet på Saaremaa (Øsel) og omkringliggende øer (Hultén & Fries 1986, Pedersen 1963).
R dlistevurdering:Strand-rødtop er i nogen tilbagegang i de sydøstlige dele af Danmark, hvor der dog stadig findes store, livskraftige bestande. Da arten samtidig har mange, individrige bestande i Vadehavs- og Limfjordsområdet, og da arten ikke opfylder eller er lige ved at opfylde nogen af kriterierne for de truede kategorier, kategoriseres den ikke truet, LC.
I Rødliste 97 er strand-rødtop kategoriseret som national ansvarsart (X), da det vurderes, at Danmark rummer en væsentlig del (min. 20%) af artens samlede verdensbestand.
Bem rkninger til nomenklatur:I Norden er strand-rødtop opsplittet i følgende to underarter: 1. ssp. litoralis, der bl.a. forekommer i Danmark. 2. ssp. fennicus Markl. (finsk rødtop) (Karlsson 1997).
Litteratur:Faurholdt 2006a, Hultén & Fries, Karlsson 1997, Pedersen 1963
R dlistevurderet af:Niels Faurholdt
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm