Kantet kohvede Melampyrum cristatum L.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Melampyrum cristatum L.
Dansk navn:Kantet kohvede
International kategori:LC
R dliste 1997: V
National kategori:VU
Kriterier:A4a,c
Levesteder:Sb,Os,Ok,Ko
Negative p virkninger:1.2.3.10,1.1.13,1.1.9,1.1.3
Bem rkninger til
negative p virkninger:
De væsentligste negative påvirkninger er ændring af habitaterne, især tilgroning af kystnære egekrat.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 1 år dage


Kriteriedokumentation
National status:Gennem tiden har kantet kohvede været fundet på ca. 175 lokaliteter i den østlige del af landet. Faurholdt (1997) oplister 11 recente lokaliteter, hvortil kommer tre ny- eller genfund: Nyrup Skov sydvest for Sorø, syd for Krogebæk på Røsnæs og Bønsvighovedskov på Jungshoved. Af de 14 recente forekomster er de 8 i akut fare for at forsvinde, da individantallet her er under 10 på grund af ændringer af biotoperne.
Bestandsudvikling:
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Kantet Kohvede er en skovsteppeart med vestgrænse i Pyrenæerne og England. Nordgrænsen går gennem Danmark og Mellemsverige, og arten når mod øst Kasakstan. Sydgrænsen følger Mellemitalien, Nordgrækenland og nordkysten af Sortehavet (Pedersen 1963, Hultén & Fries 1986).
R dlistevurdering:Den store tilbagegang for kantet kohvede fra ca. 175 registrerede lokaliteter til de 14, der kendes i dag, skyldes ændring af habitaterne. Tilbagegangen går hånd i hånd med ophør af den landbrugsmæssige udnyttelse af småskove i form af høslæt, stævning og græsning.
Det vurderes, at minimum 30% af de danske forekomster vil forsvinde i løbet af de næste 10 år på grund af forringet habitatkvalitet - kriterium A4, a,c - derfor kategoriseres arten sårbar, VU.
Bem rkninger til nomenklatur:Planter af kantet kohvede, der optræder med grønlige eller bleggule blomster og højblade er beskrevet som f. alutaceum v. Post (syn. f. pallens Hartm.).
Litteratur:Faurholdt 1997, Hultén & Fries 1986, Pedersen 1963
R dlistevurderet af:Niels Faurholdt
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm