Blåtoppet kohvede Melampyrum nemorosum L.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Melampyrum nemorosum L.
Dansk navn:Blåtoppet kohvede
International kategori:LC
R dliste 1997: X
National kategori:VU
Kriterier:B2ab(ii,iii,iv)
Levesteder:Sb,Sd,Sk,Sl
Negative p virkninger:1.1.9,1.2.3.10,1.2.3.6
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Vor tids mangel på stævnings- og græsningsskove samt lyse skovbryn, har til følge at mange forekomster af blåtoppet kohvede er forsvundet, og at andre er i tilbagegang (Faurholdt 1997).
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 1 år dage


Kriteriedokumentation
National status:Gennem tiden har blåtoppet kohvede især haft forekomster på Sjælland og Falster og få på Fyn og det sydlige Østjylland. Der er kendskab til ca. 110 lokaliteter. I dag kendes arten kun fra Sjælland. Faurholdt (1997) medtager 7 recente voksesteder, og hertil kommer 4 nyere fund/genfund: Bedstedgård mellem Køge og Ringsted, Særløse Overdrev, Bondeskov ved Osted og Morreskov på Stevns.
Bestandsudvikling:
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Blåtoppet kohvede er en skovsteppeart, der helt mangler i Vesteuropa. Vestgrænsen går fra Gardasøen langs Rhinlandet til Østdanmark. Arten findes nordpå til Baltikum, men mangler på Gotland. Mod øst når den Krim og Don. Sydgrænsen går gennem Ungarn og Slovakiet (Pedersen 1963, Hultén & Fries 1986).
R dlistevurdering:Tilbagegangen for blåtoppet kohvede har gennem de seneste 50 år været kraftig. De biotoper, der er nødvendige for arten, bliver stadig færre, og på mere end halvdelen af de recente 11 lokaliteter er bestandene små og i stadig tilbagegang. Artens spredningsmuligheder er små, da frøene spredes ved myrespredning. Udveksling af gener med bestande i Danmarks nabolande anses ikke for mulig, og ej heller de få danske bestande imellem. Da blåtoppet kohvede opfylder kriterierne B2ab(ii,iii,iv) kategoriseres den sårbar, VU.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Faurholdt 1997, Hultén & Fries 1986, Pedersen 1963
R dlistevurderet af:Niels Faurholdt
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm