Ager-kohvede Melampyrum arvense L.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Melampyrum arvense L.
Dansk navn:Ager-kohvede
International kategori:
R dliste 1997: X
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Kt,Ko,Ag
Negative p virkninger:1.1.13,1.3.2,1.3.3
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Ved Møn Fyr er en stor bestand af Ager-kohvede næsten forsvundet på grund af tilgroning af den tidligere græssede kystskrænt (Faurholdt, personlig iagttagelse 2008).
Mange bestande trues sommerhusejeres slåning af vegetationen uden for sommerhusgrunden.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 1 år dage


Kriteriedokumentation
National status:Ager-kohvede forekommer i Danmark i det subkontinentale område langs Storebælts og det sydlige Kattegats kyster, på Møn og langs Lollands Sydkyst.
Der hersker delte meninger om, hvorvidt ager-kohvede er spontant forekommende i Danmark eller indslæbt med urenset såsæd og senere naturaliseret. Da arten aldrig er samlet vestligere eller nordligere end Samsø og i øvrigt kun forekommer i landets varmeste og mest nedbørsfattige områder sammen med andre varmekrævende arter, tyder noget på, at ager-kohvede bør opfattes som naturligt forekommende.
Ifølge TBU-arkivet har Ager-kohvede gennem tiden været fundet på omkring 70 lokaliteter i landet. Faurholdt (2000) nævner 16 recente forekomster, og siden er arten fundet på yderligere 3 lokaliteter: Kystdige på Ulvshale, markdige nordvest for Nørreby ved Borre på Møn (Faurholdt, personlige iagttagelser 2004-2007) og ved "Slude Strand" syd for Kajbjerg Skov, syd for Nyborg (Tranberg, pers. medd. 2000).
Bestandsudvikling:
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Ager-kohvedes udbredelse er overvejende centraleuropæisk med vestgrænse i Nordspanien og østgrænse ved Volga og Kaukasus-regionen. Mod syd når arten det nordlige Grækenland og Mellemitalien og mod nord går grænsen gennem Østdanmark, det østlige Sverige og Baltikum (Hultén & Fries 1986).
R dlistevurdering:Det formodes, at den kraftige tilbagegang af ager-kohvede især er sket på grund af moderne landbrugsmetoder, der i dag har udryddet arten som halvsnylter i kornmarker. Da 15 af de i dag 19 kendte forekomster er talstærke og livskraftige uden aktuelle trusler, kategoriseres ager-kohvede som ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Faurholdt 2000, Hultén & Fries 1986, Pedersen 1963
R dlistevurderet af:Niels Faurholdt
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm