Grønlig vintergrøn Pyrola chlorantha Sw.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Pyrola chlorantha Sw.
Dansk navn:Grønlig vintergrøn
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Sg,Sn,Su
Negative p virkninger:1.2.3.
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Grønlig vintergrøn vokser i gamle nåleskove på sand. Den er meget sjælden og kun kendt fra spredte fund i Nord- og Østjylland, Nordøstsjælland og Bornholm.

Første danske fund af grønlig vintergrøn blev gjort i "Bagsværd Skov" i 1837. I 1862 blev den fundet i Hornbæk Plantage og i 1878 i Tisvilde Hegn. På Bornholm blev den fundet i Blykobbbe Plantage (Sandflugtsskoven) i 1901.

Alle fundstederne er plantet nåleskov, så grønlig vintergrøn er formentlig indvandret fra Sverige og har etableret sig efter at nåleskoven havde opnået en tilpas alder.

Den er atter forsvundet fra et par af dens gamle voksesteder, men er siden 1980 fundet i flere klitplantager i Nordjylland og desuden i Løvenholm Skov på Djursland og Skåde Skov ved Århus. Den er i dag kendt fra ca. 10 lokaliteter.
Bestandsudvikling:Grønlig vintergrøn er nyindvadret til Danmark og er under fortsat spredning. På et par lokaliteter er den forsvundet eller truet af bortskygning og skovdrift. Men tilbagegangen opvejes af fund på nye lokaliteter.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:900 km2
Totaludbredelse:Grønlig vintergrøn er udbredt gennem Europa, Asien og Nordamerika. I Europa er den udpræget kontinental med vestgrænse gennem Norge, Danmark, Tyskland til Norditalien med enkelte fund i Frankrig og Nordspanien. Den går op i Nordskandinavien og mod syd forekommer den i bjergene i Norditalien, Nordbalkan, Tyrkiet og Kaukasus.
R dlistevurdering:Ingen af A-, B- eller C-kriterierne kan opfyldes eller er nærved at blive det, da der ikke kan påvises eller skønnes en markant tilbagegang i bestandsstørrelse og forekomstareal for grønlig vintergrøn.

Dernæst tyder dens om end langsomme fremgang på, at den dels spreder sig fra nationale bestande dels indvandrer fra nabobestande formodentlig især i Sverige i takt med at egnede voksesteder i nåleskove opstår.

Samtidig vurderes antallet af blomstrende individer at være så højt, at det overstiger grænseværdierne eller ikke kommer i nærheden af grænseværdierne for D-kriteriet. Den vurderes derfor ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:Synonym : Pyrola virens Schweigg. Dansk synonym : Grønlig sommerkonval.
Litteratur:Andersen 1943, Gravesen 1976, 1982, Hansen, K. 1981, Hultén & Fries 1986, Lyshede et al. 2000, Wind 1990, 1992d
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm