Tranebær Vaccinium oxycoccus L.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Vaccinium oxycoccus L.
Dansk navn:Tranebær
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Dl,Mh,Mo
Negative p virkninger:1.1.3.
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Tranebær vokser på næringsfattig, fugtig jordbund i hedemoser, højmoser og klitlavninger, hvor den ofte kryber oven på tørvemosser. Den er ret almindelig i Vest-, Midt- og Nordjylland, hist og her i Østjylland, sjælden i resten af landet.
Bestandsudvikling:Tranebær er forsvundet fra en del voksesteder på grund af dræning, tilgroning, tørvegravning mv. Den har samme udbredelsesområde i Danmark som tidligere, men er forsvundet fra Møn og har nu én lille, stærkt truet bestand på Østlolland.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:40000 km2
Totaludbredelse:Tranebær har tempereret-subarktisk udbredelse gennem Europa, Asien og Nordamerika. I det østlige Nordamerika afløses den af den nærtstånde V. macrocarpon, der dyrkes i haver i Danmark og undertiden forvildes.

I Europa forekommer tranebær på De britiske Øer, i hele Skandinavien. Vestgrænsen for dens udbredelse gennem Tyskland til Alperne dog med spredte forekomster i Frankrig. Alperne og Østeuropas bjerge danner syd- og østgrænse for artens udbredelse.
R dlistevurdering:Tranebær er gået noget tilbage på landsplan på grund af dræning, tilgroning, tørvegravning mv. Men reduktionen skønnes ikke så voldsom, at A-, B- eller C-kriterierne kan opfyldes. Samtidig vurderes antallet af blomstrende individer at være så højt, at det overstiger grænseværdierne eller ikke kommer i nærheden af grænseværdierne for D-kriteriet. Den vurderes derfor ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:Synonymer: Oxycoccus palustris Pers., Oxycoccus quadripetalus Gilib.
Litteratur:Böcher 1937, Faurholdt 1995, Hansen, K. 1981, Hultén & Fries 1986
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm