Hedelyng Calluna vulgaris (L.) Hull

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Calluna vulgaris (L.) Hull
Dansk navn:Hedelyng
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:As,D,H,Mh,Mo,O,So
Negative p virkninger:1.1.3.
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Hedelyng vokser på næringsfattig, ofte sur jordbund i heder, klitheder, sure overdrev, hedemoser og højmoser. Arten kan desuden forekomme i lyse skove på morbund, på gravhøje og i vejkanter mm. Den er almindelig i Midt-, Vest- og Nordjylland og på Bornholm, i øvrigt hist og her til sjælden.
Bestandsudvikling:Hedelyng er forsvundet fra mange voksesteder især på grund af opdyrkning og tilgroning af hederne. Den har samme udbredelsesområde i Danmark som tidligere.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:50000 km2
Totaludbredelse:Hedelyng er udbredt i det meste af Europa, men mangler i den centrale og østlige del af Middelhavsområdet. Arten er især hyppig i den vestlige, atlantiske del, hvor den forekommer fra Island og De britiske Øer til Nordvestafrika og Azoerne. Mod nord når arten Nordnorge og mod syd til Nordspanien, Sydfrankrig, Norditalien og bjergene i det nordlige Balkan. Mod øst når den Vestrusland med enkelte forekomster længere øst. Den regnes for indslæbt i det vestligste Nordamerika.
R dlistevurdering:Hedelyng er gået tilbage på landsplan på grund af tilgroning, opdyrkning mv. af dens voksesteder. Men reduktionen skønnes ikke så voldsom, at A-, B- eller C-kriterierne kan opfyldes. Samtidig vurderes antallet af blomstrende individer at være så højt, at det overstiger grænseværdierne eller ikke kommer i nærheden af grænseværdierne for D-kriteriet. Den vurderes derfor ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Böcher 1937, Hansen, K. 1981, Hultén & Fries 1986
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm