Hede-melbærris Arctostaphylos uva-ursi (L.) Spreng.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Arctostaphylos uva-ursi (L.) Spreng.
Dansk navn:Hede-melbærris
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:H
Negative p virkninger:1.1.3.
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Hede-melbærris vokser på tørre heder og hedebakker. Den er ret almindelig i Midt- og Vestjylland, mens den er sjælden langs Den jyske Vestkyst og i Nordjylland. I resten af Danmark er den kendt på Læsø og Melby Overdrev i Norsjælland.
Bestandsudvikling:Hede-melbærris er forsvundet fra mange voksesteder især på grund af opdyrkning og tilgroning af hederne. Den er angivet fra Præstø Fed i 1936, men fundet er uden belæg og nok tvivlsomt (Hansen 1992). Hede-melbærris har samme udbredelsesområde i Danmark som tidligere, men der er blevet længere mellem voksestederne.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:15000 km2
Totaludbredelse:Hede-melbærris er med nærtstående variteter udbredt i det nordligt tempererede og subarktiske bælte i Europa, Asien og Nordamerika med forekomst i bjerge længere syd. I Europa forekommer den på Island, den nordlige del af De britiske Øer, gennem Tyskland og de østlige dele af Frankrig til Pyrenæerne. Mod syd går grænsen i øvrigt gennem Alperne, Norditalien og den nordlige del af Balkans bjerge samt en isoleret forekomst i Kaukasus.
R dlistevurdering:Hede-melbærris er gået noget tilbage på landsplan på grund af tilgroning mv. af dens voksesteder. Men reduktionen skønnes ikke så voldsom, at A-, B- eller C-kriterierne kan opfyldes. Samtidig vurderes antallet af blomstrende individer at være så højt, at det overstiger grænseværdierne eller ikke kommer i nærheden af grænseværdierne for D-kriteriet. Den vurderes derfor ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Böcher 1937, Hansen, A. 1992a, Hansen, K. 1981, Hultén & Fries 1986
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm