Rosmarinlyng Andromeda polifolia L.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Andromeda polifolia L.
Dansk navn:Rosmarinlyng
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Mh,Mo
Negative p virkninger:1.1.3.
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Rosmarinlyng vokser i højmoser og hedemoser. Den forekommer hist og her i Vest- og Midtjylland, sjældnere i Nord- og Østjylland. På Øerne er den sjælden og nu kendt fra Fyn og Sjælland.
Bestandsudvikling:Rosmarinlyng er forsvundet fra en del voksesteder på grund af dræning, tilgroning mv. Den er forsvundet fra Langeland, Lolland og formentlig også fra Falster (Faurholdt 1995, 2000), og den er blevet sjældnere i resten af Danmark.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:17000 km2
Totaludbredelse:Rosmarinlyng er udbredt i det nordlig tempererede og subarktiske bælte i Europa, Asien og Nordamerika. I Sygrønland og det vestlige Nordamerika afløses arten af en nærtstående underart (ssp. glaucophylla).

I Europa er rosmarinlyng udbredt i hele Skandinavien og den nordlige del af De britiske Øer. Vestgrænsen løber mod syd gennem Tyskland med spredte forekomster i Sydengland, Frankrig og Pyrenæerne. Sydgrænsen ligger i Alperne, Karpaterne og fortsætter mod øst til Asiens Stillehavskyst.
R dlistevurdering:Rosmarinlyng er gået noget tilbage på landsplan på grund af dræning, opdyrkning, tørvegravning mv. Men reduktionen skønnes ikke så voldsom, at A-, B- eller C-kriterierne kan opfyldes. Samtidig vurderes antallet af blomstrende individer at være så højt, at det overstiger grænseværdierne eller ikke kommer i nærheden af grænseværdierne for D-kriteriet. Den vurderes derfor ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Böcher 1937, Danmarks Naturdata 2008, Faurholdt 1995, 2000, Hansen, K. 1981, Hultén & Fries 1986
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm