Klokke-vintergrøn Pyrola media Sw.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Pyrola media Sw.
Dansk navn:Klokke-vintergrøn
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:S
Negative p virkninger:1.2.3.
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Klokke-vintergrøn vokser i skove og krat. Den er meget sjælden og kun kendt fra den nordlige halvdel af Jylland, Nordøstsjælland og Bornholm.

Første fund af klokke-vintergrøn i Danmark stammer fra Almindingen på Bornholm i 1848 og i 1849 blev arten fundet i Hornbæk Plantage. I Jylland blev den fundet i Skatskov ved Randers midt i 1800-tallet.

Da de første fund af den er gjort i plantede nåleskove, er klokke-vintergrøn formentlig indvandret fra Sverige og har etableret sig efter, at nåleskoven har opnået en passende alder.

Arten er atter forsvundet fra et par voksesteder. Den er siden udsendelsen af TBU-afhandlingen (Andersen 1943) fundet flere steder i Nord-, Midt- og Østjylland og er i dag kendt fra ca. 20 lokaliteter.
Bestandsudvikling:Klokke-vintergrøn er nyindvadret til Danmark og er under fortsat spredning. På et par lokaliteter er den forsvundet eller truet af bortskygning og skovdrift. Men tilbagegangen opvejes af fund på nye lokaliteter.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:2000 km2
Totaludbredelse:Klokke-vintergrøn er udbredt i det tempererede bælte i Europa og Centralasien. I Europa når artens udbredelse Nordskandinavien. Vestgræsnsen går fra Nordøstirland gennem Skotland og England, Danmark og det vestlige Tyskland, Østfrankrig til Norditalien. Mod syd forekommer i Nordbalkans bjerge, Tyrkiet og Kaukasus.
R dlistevurdering:Ingen af A-, B- eller C-kriterierne kan opfyldes eller er nærved at blive det, da der ikke kan påvises eller skønnes en markant tilbagegang i bestandsstørrelse og forekomstareal for klokke-vintergrøn.

Dernæst tyder dens om end langsomme fremgang på, at den dels spreder sig fra nationale bestande dels indvandrer fra nabobestande formodentlig især i Sverige i takt med at egnede voksesteder i nåleskove opstår.

Samtidig vurderes antallet af blomstrende individer at være så højt, at det overstiger grænseværdierne eller ikke kommer i nærheden af grænseværdierne for D-kriteriet. Den vurderes derfor ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:Dansk synonym: Klokke-sommerkonval
Litteratur:Andersen 1943, Gravesen 1982, Hansen, A. 1984, Hansen, K. 1981, Hultén & Fries 1986, Lyshede m.fl. 2000, 2006
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm