Enblomstret vintergrøn Moneses uniflora (L.) A. Gray

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Moneses uniflora (L.) A. Gray
Dansk navn:Enblomstret vintergrøn
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Sg,Sn,Su
Negative p virkninger:1.2.3.
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Enblomstret vintergrøn vokser oftest i gamle nåleskove. Den er sjælden med fund over det meste af Danmark, hyppigst på Bornholm, i Nordøstsjælland og i den nordlige del af Jylland.
Bestandsudvikling:De første danske fund af enblomstret vintergrøn er fra "Bagsvær Skov" (1838), Hornbæk Plantage (1846) og Møns Klint (1865). I Jylland fandtes den første gang nær Århus i 1874 og på Bornholm i Almindingen i 1868.

Enblomstret vintergrøn er formodentlig indvandret fra Sverige og har først etableret sig efter, at de plantede nåleskove har opnået en tilpas alder. Siden (Andersen 1943) er den fundet i nye områder af Danmark som på Fanø og i Vestjylland. Den er blevet registreret på ca. 60 lokaliteter. Den er forsvundet fra en del af disse voskesteder bl.a. på grund af intensiv skovdrift, så den i dag har ca. 40 voksesteder.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:4000 km2
Totaludbredelse:Enblomstret vintergrøn er udbredt gennem Europa, Asien og Nordamerika. I Europa går nordgrænsen gennem Nordskandinavien og vestgrænsen går gennem Jylland, Vesttyskland, Østfrankrig til Pyrenæerne med enkelte fund i Skotland. Mod syd forekommer arten i Norditalien og på Nordbalkan, ligesom den har isolerede forekomster i Kaukasus.
R dlistevurdering:Ingen af A-, B- eller C-kriterierne kan opfyldes eller er nærved at blive det, da der ikke kan påvises eller skønnes en markant tilbagegang i bestandsstørrelse og forekomstareal for enblomstret vintergrøn. Dernæst tyder dens om end langsomme spredning til nye områder, at den dels spreder sig fra nationale bestande, dels indvandrer fra nabobestande formodentlig især i Sverige i takt med at egnede voksesteder i nåleskove opstår. Samtidig vurderes antallet af blomstrende individer at være så højt, at det overstiger grænseværdierne eller ikke kommer i nærheden af grænseværdierne for D-kriteriet. Den vurderes derfor ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:Synonymer: Pyrola uniflora L., Chimaphila uniflora (L.) Fr.
Litteratur:Andersen 1943, Faurholdt 1995, 2000, Gravesen 1976, 1982, Hansen, K. 1981, Hultén & Fries 1986, Leth 1998, Løjtnant & Worsøe 1977, 1993, Olsen & Lütken 1979, Petersen 2004b, Wind 1985b, 1992d, 1994c
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm