Skærm-vintergrøn Chimaphila umbellata (L.) W.P.C. Barton

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Chimaphila umbellata (L.) W.P.C. Barton
Dansk navn:Skærm-vintergrøn
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:NT
Kriterier:D
Levesteder:Sg,Sn,Su
Negative p virkninger:1.2.3.
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Skærm-vintergrøn vokser i gamle nåleskove på sand. Den er kendt fra Tisvilde Hegn og Hornbæk Plantage i Nordsjælland, fra Anholt og i Almindingen, Sandflugtsskoven (Blykobbe, Sorthat) og Dueodde Strandskov på Bornholm.

Det første danske fund af skærm-vintergrøn blev gjort i Blykobbe Plantage (Sandflugtsskoven) på Bornholm i 1811. Arten blev fundet i Hornbæk Plantage i 1878. I 1980 blev den fundet nær fyret på Dueodde og i 1988 på Anholt.

Alle voksesteder ligger i plantet nåleskov, så skærm-vintergrøn er formentlig indvandret fra Sverige og har etableret sig efter, at nåleskoven har opnået en passende alder.
Bestandsudvikling:Skærm-vintergrøn er nyindvadret til Danmark og er under fortsat spredning.

Der foreligger ikke oplysninger om, at den skulle være forsvundet igen fra nogle af dens voksesteder, dog er den på et voksested i Tivilde Hegn stærkt truet af bortskygning (P. Wind pers.comm. 2008).
Den nyopdagede bestand på Anholt tæller 300 individer indenfor 3 m2 (Hansen 1990).
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:600 km2
Totaludbredelse:Skærm-vintergrøn med nærtstående underarter har kontinental udbredelse i Europa, Asien og Nordamerika. I Europa går dens vestgrænse fra Sydøstnorge og Østdanmark mod syd gennem Tyskland til Alperne. Mod øst går udbredelsen gennem Sydsverige og Sydfinland til Sibirien. Mod syd forekommer arten i de nordøstlige Alper, det nordligste Balkan.
R dlistevurdering:Ingen af A-, B- eller C-kriterierne kan opfyldes eller er nærved at blive det, da der ikke kan påvises eller skønnes en markant tilbagegang i bestandsstørrelse og forekomstareal for skærm-vintergrøn. Dernæst tyder dens om end langsomme fremgang på, at den dels spreder sig fra nationale bestande dels indvandrer fra nabobestande formodentlig især i Sverige i takt med at egnede voksesteder i nåleskove opstår. Da skærm-vintergrøn har et forekomstareal på 600 km2 og er kendt fra 6 lokaliteter, opfylder den næsten kriterium D for sårbar, VU. Da dens voksesteder samtidig er sårbare over for udtørrring efter evt. skovdrift vurderes skærm-vintergrøn som næsten truet, NT.
Bem rkninger til nomenklatur:Synonym: Pyrola umbellata L. Dansk synonym: Skærmblomstret Vintergrøn
Litteratur:Andersen 1943, Gravesen 1976, 1982 Hansen, A. 1982b, 1990a, Hansen, K. 1981, Hultén & Fries 1986, Lütken 1979, Løjtnant og Worsøe 1977, 1993
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm