Klidhat Cortinarius caperatus (Pers.: Fr.) Fr.

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Cortinarius caperatus (Pers.: Fr.) Fr.
Dansk navn:Klidhat
International kategori:
R dliste 1997: X
National kategori:VU•
Kriterier:C1
Levesteder:So
Negative p virkninger:1.2.3.1, 1.2.3.4, 1.2.3.6, 1.2.3.9, 1.2.3.10, 5.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 1200 individer (2008)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger; a) det antages at det reelle lokalitetsantal er 10 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Klidhat dannar mykorrhiza med løv- og nåletræer i ældre skove på næringsfattig bund. I danmark kendes den under bøg (Fagus), eg (Quercus) og fyr (Pinus). Den var tidligere vidt udbredt i landet og ret almindelig, men er nu kun kendt fra spredte lokaliteter i Nord-, Midt- og Østjylland, Nordsjælland og Bornholm.
Bestandsudvikling:Klidhat kendes fra 62 lokaliteter i Danmark. Siden 1990 er den kendt fra 24 af disse (= 39 %). Det lave antal fund siden 1990 tyder på at arten er i tilbagegang, formodentlig som følge af eutrofiering af egnede voksesteder i kombination med mere effektiv skovdrift. Den er tilsyneladnde forsvundet fra Sønderjylland, Fyn og det sydlige Sjælland, hvor den tidligere er fundet en del steder.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:600 km2
Totaludbredelse:Klidhat er vidt udbredt i Europa.
R dlistevurdering:Klidhat kan vurderes som moderat truet, EN, på baggrund af kriterium C1. Den danske population vurderes at være begunstiget af en nettotilførsel af sporer fra Skandinavien, hvor arten stadig er ret hyppig. Den nedkategoriseres derfor et trin til sårbar, VU.
Bem rkninger til nomenklatur:Syn.: Rozites caperatus
Litteratur:Rald & Strandberg 1994, Knudsen & Vesterholt 2008.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:
Kvaltetsikret af:Peter Wind