Cortinarius catharinae Consiglio

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Cortinarius catharinae Consiglio
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:EN
Kriterier:D
Levesteder:Sl, Sk, Su
Negative p virkninger:1.2.3.1, 1.2.3.4, 1.2.3.6, 1.2.3.9, 1.2.3.10
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 150 individer (2008)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger; a) det antages at det reelle lokalitetsantal er 10 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Cortinarius catharinae er i Danmark fundet i løvskove, under ældre bøg (Fagus) på kalkbund. Den er pga. forveksling med nærtstående, lignende arter dårlig kendt. Der er dog ingen tvivl om at den er sjælden eller meget sjælden i Danmark. Den kendes med sikkerhed fra Møns Klinteskov (2001), Allindelille Fredsskov NV for Ringsted (senest i 2006), og Broby Vesterskov S for Sorø (2003).
Bestandsudvikling:Cortinarius catharinae kendes fra 3 lokaliteter i Danmark alle med fund efter 1990. Det lave antal fund og det faktum at arten først for nylig er erkendt i Danmark gør det vanskeligt at vurdere artens bestandsudvikling.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:75 km2
Totaludbredelse:Cortinarius catharinae er vidt udbredt i Europas løvskovsbælte mod nord til det sydlige Norge og Sverige, hvor den er meget sjælden.
R dlistevurdering:Cortinarius catharinae kan vurderes som sårbar, EN, på baggrund af kriterium D. Da arten er sjælden i vore nabolande må det antages at der ikke sker en netto-tilførsel af sporer til den danske population. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:Tidligere indbefattet under navnet Cortinarius parvus i Danmark.
Litteratur:Frøslev 2007a, Knudsen & Vesterholt 2008.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2008
Kvaltetsikret af:Peter Wind