Safran-slørhat Cortinarius olearioides Rob. Henry

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Cortinarius olearioides Rob. Henry
Dansk navn:Safran-slørhat
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:VU
Kriterier:D
Levesteder:Sk, Sl, Su
Negative p virkninger:1.2.3.1, 1.2.3.4, 1.2.3.6, 1.2.3.9, 1.2.3.10
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 700 individer (2008)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger; a) det antages at det reelle lokalitetsantal er 10 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Safran-slørhat danner mykorrhiza med løvtræer, især hassel (Corylus). Den findes typisk i løvskove på frodig leret bund, gerne i gamle stævnings- eller græsningsprægede skove. Den er sjælden og kun kendt fra landets østlige dele.
Bestandsudvikling:Safran-slørhat kendes fra 18 lokaliteter i Danmark. Siden 1990 er den kendt fra 14 af disse (= 78 %). Den ret høje nyfundsprocent tyder på at arten har en stabil bestandsstørrelse i Danmark.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:350 km2
Totaludbredelse:Safran-slørhat er vidt udbredt i Europa. I Norden er den mest hyppig i de sommervarme dele af den subkontinentale, hemiboreale zone.
R dlistevurdering:Safran-slørhat vurderes som sårbar, VU, på baggrund af kriterium D. Da arten er sjælden i vore nabolande må det antages at der ikke sker en netto-tilførsel af sporer til den danske population. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Frøslev & Jeppesen 1999, Knudsen & Vesterholt 2008.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2008
Kvaltetsikret af:Peter Wind