Cortinarius fulvocitrinus Brandrud

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Cortinarius fulvocitrinus Brandrud
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:EN
Kriterier:D
Levesteder:Sl, Sk, Su
Negative p virkninger:1.2.3.1, 1.2.3.2, 1.2.3.3, 1.2.3.7
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 50 individer (2008)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger; a) det antages at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Cortinarius fulvocitrinus danner mykorrhiza med bøg (Fagus) i ældre løvskove på kalkrig muldbund. Den kendes i Damark kun fra Allindelille Fredsskov N for Ringsted og Lellinge Skovhusvænge ved Køge. Den er antageligt mere udbredt på egnede voksesteder på Sydsjælland og Lolland-Falster, men er uden tvivl sjælden eller meget sjælden.
Bestandsudvikling:Cortinarius fulvocitrinus kendes fra 2 lokaliteter i Danmark, begge med fund efter 1990. Det lave antal fund og det faktum at arten først for nylig er erkendt i Danmark gør det vanskeligt at vurdere artens bestandsudvikling.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:50 km2
Totaludbredelse:Cortinarius fulvocitrinus er antagelig vidt udbredt, men sjælden i bøgeskove (Fagus) i det nordvesteuropæiske lavland.
R dlistevurdering:Cortinarius fulvocitrinus vurderes som moderat truet, EN, på baggrund af kriterium D. Artens habitatkrav og sjældenhed gør, at tilfældige habitatændringer eller mindre ændringer af skovdriften på kendte voksesteder kan medføre, at arten forsvinder. Da arten er meget sjælden i nabolandene, sker der antagelig ikke en nettotilførsel af sporer til den danske population. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Knudsen & Vesterholt 2008.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:
Kvaltetsikret af:Peter Wind