Cortinarius selandicus Frøslev & T.S. Jeppesen

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Cortinarius selandicus Frøslev & T.S. Jeppesen
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:EN
Kriterier:D
Levesteder:Sl, Sk, Su
Negative p virkninger:1.2.3.1, 1.2.3.4, 1.2.3.6, 1.2.3.9, 1.2.3.10
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 150 individer (2008)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger; a) det antages at det reelle lokalitetsantal er 10 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Cortinarius selandicus er for nylig beskrevet som ny for videnskaben baseret på en indsamling fra Allindelille Fredsskov N for Ringsted fra 2004. Den er desuden kendt fra Moesgård Skov ved Århus (1998) og fra Allindemagle Skov nær typelokaliteten (2007). Arten danner mykorrhiza med bøg (Fagus) på kalkrig muldbund i ældre løvskove. Den er formodentlig mere udbredt i landets østlige egne, end de få fund indikerer. Den er dog uden tvivl en sjælden eller meget sjælden art i Danmark.
Bestandsudvikling:Cortinarius selandicus kendes fra 3 lokaliteter i Danmark, alle med fund efter 1990. Det lave antal fund gør det vanskeligt at vurdere artens bestandsudvikling.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:75 km2
Totaludbredelse:Cortinarius selandicus kendes på verdensplan kun fra nogle få fund i Danmark og Spanien, men må antages at være vidt udbredt men sjælden i Europa.
R dlistevurdering:Cortinarius selandicus vurderes som moderat truet, EN, på baggrund af kriterium D. Artens habitatkrav og sjældenhed gør, at tilfældige habitatændringer eller mindre ændringer af skovdriften på kendte voksesteder kan medføre, at arten forsvinder. Da arten er meget sjælden i nabolandene, sker der antagelig ikke en nettotilførsel af sporer til den danske population. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Frøslev et al. 2006, Frøslev 2007a, Knudsen & Vesterholt 2008.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2008
Kvaltetsikret af:Peter Wind