Cortinarius insignibulbus Bidaud & Moënne-Locc.

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Cortinarius insignibulbus Bidaud & Moënne-Locc.
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:EN
Kriterier:D
Levesteder:Sl, Sk, Su
Negative p virkninger:1.2.3.1, 1.2.3.4, 1.2.3.6, 1.2.3.9, 1.2.3.10
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 50 individer (2008)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger; a) det antages at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Cortinarius insignibulbus danner mykorrhiza med løvtræer. I Danmark er den fundet i ældre bøgeskov (Fagus) på kalkbund i Møns Klinteskov og Allindelille Fredsskov N for Ringsted. Den er uden tvivl meget sjælden, men kan muligvis forekomme på andre kalkrige lokaliteter i landets sydøstlige dele.
Bestandsudvikling:Cortinarius insignibulbus kendes fra 2 lokaliteter i Danmark, begge med fund efter 1990. Det lave antal fund gør det vanskeligt at vurdere artens bestandsudvikling.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:50 km2
Totaludbredelse:Cortinarius insignibulbus er vidt udbredt med tilsyneladende sjælden i Europas løvskove mod nord til Danmark.
R dlistevurdering:Cortinarius insignibulbus kendes fra 2 lokaliteter i Danmark der begge er beskyttet som urørt skov eller underlagt særligt skånsom drift. Bestanden er dog så lille at tilfældige eller systematiske habitatændringer kan medføre at arten forsvinder fra Danmark. Den vurderes derfor som moderat truet, EN, på baggrund af kriterium D. Da arten er meget sjælden i nabolandene, sker der antagelig ikke en nettotilførsel af sporer til den danske population. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Frøslev 2007a, Knudsen & Vesterholt 2008.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2008
Kvaltetsikret af:Peter Wind