Cortinarius saporatus Britzelm.

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Cortinarius saporatus Britzelm.
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:EN
Kriterier:D
Levesteder:Sl, Sk, Su
Negative p virkninger:1.2.3.1, 1.2.3.4, 1.2.3.6, 1.2.3.9, 1.2.3.10
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 75 individer (2008)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger; a) det antages at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Cortinarius saporatus danner i Danmark mykorrhiza med bøg (Fagus) i ældre løvskove på kalkrig eller leret bund. Den er meget sjælden i Danmark og kun kendt fra Vosnæs Havskov N for Århus, Allindelille Fredsskov N for Ringsted og Møns Klinteskov. Den findes muligvis nogle få andre steder i landet på lignende habitater
Bestandsudvikling:Cortinarius saporatus kendes fra 3 lokaliteter i Danmark, alle med fund efter 1990. Den synes at være stabil, men fåtallig på i hvert fald to af disse. I Møns Klinteskov har arten formodentlig en lidt større population.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:75 km2
Totaludbredelse:Cortinarius saporatus er vidt udbredt, men sjælden i Europas løvskove mod nord til Sydskandinavien.
R dlistevurdering:Cortinarius saporatus vurderes som moderat truet, EN, på baggrund af kriterium D. Artens habitatkrav og sjældenhed gør, at tilfældige habitatændringer eller mindre ændringer af skovdriften på kendte voksesteder kan medføre, at arten forsvinder. Da arten er meget sjælden i nabolandene, sker der antagelig ikke en nettotilførsel af sporer til den danske population. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Frøslev 2007a, Knudsen & Vesterholt 2008.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2008
Kvaltetsikret af:Peter Wind