Finkornet slørhat Cortinarius cliduchus Fr.

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Cortinarius cliduchus Fr.
Dansk navn:Finkornet slørhat
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:EN
Kriterier:D
Levesteder:Sl, Sk, Su
Negative p virkninger:1.2.3.1, 1.2.3.4, 1.2.3.6, 1.2.3.9, 1.2.3.10
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 50 individer (2008)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger; a) det antages at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres at der gennemsnitligt findes 10 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Finkornet slørhat danner mykorrhiza med bøg (Fagus) i ældre løvskove på kalkrig bund. I Danmark er den kun fundet i Bøgeskov på Østsiden af Maribo Søndersø. Den optræder sandsynligvis på egnede voksesteder andre steder i landet og kan være overset pga forveksling med ligende arter. Den er dog utvivlsomt en sjælden til meget sjælden art herhjemme.
Bestandsudvikling:Finkornet slørhat kendes fra en lokalitet i Danmark. Den synes her at være stabil, men yderst fåtallig.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:25 km2
Totaludbredelse:Finkornet slørhat er dårlig kendt og sjælden i Europa, men kendes med sikkerhed fra Tyskland og Danmark.
R dlistevurdering:Finkornet slørhat er så sjælden i Danmark, at tilfældige eller driftsbetingede ændringer af eksisterende voksesteder kan medføre, at arten forsvinder. Der er behov for undersøgelser af egnede lokaliteter for at vurdere arten på et tilfredsstillende grundlag. På grund af mangel på data er arten derfor henført til utilstrækkelige data, DD.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Frøslev & Jeppesen 2007, Knudsen & Vesterholt 2008.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2008
Kvaltetsikret af:Peter Wind