Indigo-slørhat Cortinarius eucaeruleus Rob. Henry

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Cortinarius eucaeruleus Rob. Henry
Dansk navn:Indigo-slørhat
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:CR
Kriterier:D
Levesteder:Sl, Sk, Su
Negative p virkninger:1.2.3.1, 1.2.3.4, 1.2.3.6, 1.2.3.9, 1.2.3.10
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 27 individer (2008)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger; a) det antages at det reelle lokalitetsantal er 3 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres at der gennemsnitligt findes 3 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Indigo-slørhat danner mykorrhiza med løvtræer. I Danmark er den fundet under bøg (Fagus) i gamle, lysåbne løvskove på leret eller kalkrig bund. Den er meget sjælden og kun kendt fra Marselisborg Skov S for Århus, Trelde Vesterskov N for Fredericia og Vejlø Skov S for Næstved. Alle tre steder er den fundet stabilt over flere år, men kun på meget få mycelier.
Ud over de nye fund foreligger der en ældre upubliceret tavle på Botanism Museum i København fra Slagelse-egnen som efter alt at dømme repræsenterer arten.
Bestandsudvikling:Indigo-slørhat kendes med sikkerhed fra 3 lokaliteter i Danmark. Den synes at være stabil, men yderst fåtallig på disse.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:75 km2
Totaludbredelse:Indigo-slørhat er vidt udbredt i Europas løvskove, mod nord til Sydskandinavien, hvor den er mest hyppig i de sommervarme dele af den subkontinentale, hemiboreale zone.
R dlistevurdering:Indigo-slørhat kendes i Danmark kun fra tre lokaliteter, der ikke er beskyttet mod almindelige skovbrugstiltag der udgør en trussel for arten. Den vurderes derfor som kritisk truet, CR på baggrund af kriterium D.
Bem rkninger til nomenklatur:Syn.: C. terpsichores ss. auct.
Litteratur:Vesterholt 1993, Knudsen & Vesterholt 2008
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2008
Kvaltetsikret af:Peter Wind