Cortinarius imperialis Bidaud

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Cortinarius imperialis Bidaud
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:CR
Kriterier:D
Levesteder:Sl, Sk, Su
Negative p virkninger:1.2.3.1, 1.2.3.4, 1.2.3.6, 1.2.3.9, 1.2.3.10
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 30 individer (2008)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger; a) det antages at det reelle lokalitetsantal er 3 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Cortinarius imperialis danner mykorrhiza med eg (Quercus) og bøg (Fagus) på kalkrig eller stærkt leret bund. Den er meget sjælden i Danmark, hvor den kun kendes fra gammel løvskov på kystskrænter i Vosnæs Havskov N for Århus (senest 2007) og Elbæk Skov ved Horsens Fjord i 2001. Der er næppe tvivl om arten har vokset i Danmark i generationer.
Bestandsudvikling:Cortinarius imperialis kendes kun fra to lokaliteter i Danmark. Den antages stadig at findes på dem begge.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:50 km2
Totaludbredelse:Cortinarius imperialis er tilsyneladende en meget sjælden art der på globalt plan kun kendes fra få fund i Frankrig og Danmark.
R dlistevurdering:Cortinarius imperialis kendes i Danmark kun fra to lokaliteter, der kun til dels er beskyttet mod almindelige skovbrugstiltag der udgør en trussel for arten. Den vurderes derfor som kritisk truet, CR på baggrund af kriterium D.
Bem rkninger til nomenklatur:Præsenteret som en violet form af Cortinarius glaucopus hos Jeppesen & Frøslev 2001. Skal formodenbtlig beskrives som en ny art på baggrund af de danske fund, da der har vist sig uoverenstemmelser mellem C. imperialis i den originale forstand og de danske fund.
Litteratur:Jeppesen & Frøslev 2001, Knudsen & Vesterholt 2008.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:
Kvaltetsikret af:Peter Wind