Banan-slørhat Cortinarius nanceiensis Maire

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Cortinarius nanceiensis Maire
Dansk navn:Banan-slørhat
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:CR
Kriterier:D
Levesteder:Sl, Sk, Su
Negative p virkninger:1.2.3.1, 1.2.3.4, 1.2.3.6, 1.2.3.9, 1.2.3.10
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 25 individer (2008)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger; a) det antages at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Banan-slørhat blev fundet som ny for Danmark i Allindelille Fredsskov N for Ringsted i 2004. Her voksede den på kalkrig bund under bøg. Den antages at have en lang historie som dansk art, men er uden tvivl meget sjælden. Den bør dog eftersøges i andre kalkrige bøgeskove på Øerne.
Bestandsudvikling:Banan-slørhat kendes kun fra en lokalitet i Danmark, hvor den først blev erkendt i 2004. Der er dermed ikke grundlag for at vurdere artens bestandsudvikling i Danmark.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:25 km2
Totaludbredelse:Banan-slørhat er vidt udbredt, men overvejende sydlig i Europas løvskove. Den er meget sjælden i Norden, men lidt mere hyppig i de sommervarme dele af den subkontinentale, hemiboreale zone.
R dlistevurdering:Banan-slørhat vurderes kritisk truet, CR, på baggrund af kriterium D. Arten er sjælden eller manglende i vore nabolande og det antages at der ikke sker en tilførsel af sporer til den danske population i en størrelsesorden der har betydning for artens overlevelse herhjemme. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Frøslev & Jeppesen 1999, Knudsen & Vesterholt 2008.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2008
Kvaltetsikret af:Peter Wind