Flad stenmorkel Discina parma J.Breitenb. & Maas Geest.

Stamdata
Artsgruppe:Bægersvampe
Internationalt navn:Discina parma J.Breitenb. & Maas Geest.
Dansk navn:Flad stenmorkel
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:CR
Kriterier:D
Levesteder:Rv, Sk, Su
Negative p virkninger:1.2.3.1, 1.2.3.2, 1.2.3.3, 1.2.3.7, 1.2.3.10
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 10 individer (2008)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger; a) det antages at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres at der gennemsnitligt findes 2 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Flad stenmorkel vokser på råddent ved af løvtræer i skove på kalkrig bund. Den er meget sjælden i Danmark, hvor den kun kendes fra Allindelille Fredsskov og Suserup Skov - begge på Midtsjælland. I Suserup Skov hvor den blev fundet i 1986 er den eftersøgt ihærdig siden 1991, uden genfund, mens den stadig synes at forekomme i en meget lille population i Allindelille Fredsskov.
Bestandsudvikling:Flad stenmorkel kendes fra 2 lokaliteter i Danmark. Siden 1990 er den kendt fra 1 af disse (= 50 %). Arten vurderes at have en meget lille population i Danmark og er formodentlig tæt på at uddø.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:25 km2
Totaludbredelse:Flad stenmorkel har en overvejende sydøstlig udbredelse i Europa, og er relativt udbredt i kalkegne i Karpaterne og på Balkan. Den kendes fra meget få fund i Tyskland og en enkelt i det østlige Skåne.
R dlistevurdering:Flad stenmorkel vurderes kritisk truet, CR, på baggrund af kriterium D. Arten er yderst sjælden i vore nabolande og det antages at der ikke sker en tilførsel af sporer til den danske population i en størrelsesorden der har betydning for artens overlevelse herhjemme. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Breitenbach & Kränzlin 1984, Hansen & Knudsen 2000.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:
Kvaltetsikret af:Peter Wind