Vinter-stilkbovist Tulostoma brumale Pers

Stamdata
Artsgruppe:Bugsvampe
Internationalt navn:Tulostoma brumale Pers
Dansk navn:Vinter-stilkbovist
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:VU
Kriterier:B2ab(iv), C1 og D
Levesteder:D, O
Negative p virkninger:1.1.9
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 300 individer (2008)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger; a) det antages at det reelle lokalitetsantal er 10 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Vinter-stilkbovist vokser i kalkrige grønklitter og på kalkrige tørre overdrev med steppekarakter. Den var tidligere ret vidt udbredt i landet, men kendes nu kun fra nogle få lokaliteter i Nordvestjylland, Nordsjælland samt Glatved Strand ved Grenå samt Ulvshale på Møn. Enkelte steder forekommer den stadig i mængde.
Bestandsudvikling:Vinter-stilkbovist kendes fra 15 lokaliteter i Danmark. Siden 1990 er den kendt fra 6 af disse (= 40%). Det lave antal fund siden 1990 tyder på at arten er i tilbagegang, uden tvivl som følge af tilgroning og tilplantning af egnede voksesteder. Arten er afhængig af en let grad af forstyrrelse fx fra græssende dyr der tramper jorden op i et vist omfang.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Vinter-stilkbovist er vidt udbredt i Europa.
R dlistevurdering:Vinter-stilkbovist vurderes som sårbar, VU, på baggrund af kriterium B2ab(iv), C1 og D. Den danske population modtager antagelig ikke en væsentlig tilførsel af sporer fra nabolandene. Der er derfor ikke grundlag for at justere kategoriseringen.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Petersen & Vesterholt 1990, Hansen & Knudsen 1997, Kreisel 2001.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:
Kvaltetsikret af:Peter Wind