Frynset stilkbovist Tulostoma fimbriatum Fr.

Stamdata
Artsgruppe:Bugsvampe
Internationalt navn:Tulostoma fimbriatum Fr.
Dansk navn:Frynset stilkbovist
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:EN
Kriterier:D
Levesteder:D, Sb
Negative p virkninger:1.1.9, 1.2.3.10
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 125 individer (2008)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger; a) det antages at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Frynset stilkbovist vokser i kalkrige grønklitter, gerne på let forstyrret bund. Den er meget sjælden i Danmark og kendes nu kun fra nogle få voksesteder langs nordkysten af Sjælland, på strækningen fra Liseleje Plantage til Asserbo Plantage samt fra landbroen mellem Bogø og Farø ved Storstrømmen (2007). Tidlige er arten kendt fra Ulvshale på Møn og fra plantagerne nord for Rønne. Den er eftersøgt i begge områder uden nyfund i de senere år. Arten er afhængig af en let grad af forstyrrelse fx fra græssende dyr der tramper jorden op i et vist omfang.
Bestandsudvikling:Frynset stilkbovist kendes fra 8 lokaliteter i Danmark. Siden 1990 er den kendt fra 5 af disse ( = 63 %). Det lave antal fund gør det vanskeligt at vurdere artens bestandsudvikling, men arten synes at være stabil og talrig på i hvert fald en af sine recente lokaliteter (Melby Overdrev i Nordsjælland).
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:125 km2
Totaludbredelse:Frynset stilkbovist er vidt udbredt i Europa.
R dlistevurdering:Frynset stilkbovist vurderes som sårbar, EN, på baggrund af kriterium D. Artens habitatkrav og sjældenhed gør, at tilfældige ændringer samt driftstiltag på kendte voksesteder kan medføre, at arten forsvinder. Da arten ligeledes er sjælden i nabolandene, sker der antagelig ikke en nettotilførsel af sporer til den danske population. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Petersen & Vesterholt 1990, Hansen & Knudsen 1997, Kreisel 2001.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:
Kvaltetsikret af:Peter Wind