Steppe-stjernebold Geastrum corollinum (Batsch) Hollós

Stamdata
Artsgruppe:Bugsvampe
Internationalt navn:Geastrum corollinum (Batsch) Hollós
Dansk navn:Steppe-stjernebold
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:EN
Kriterier:B2ab(iv), C1, D
Levesteder:Ok, Os, Sl
Negative p virkninger:1.1.6, 1.1.9, 1.1.12, 1.2.3.6
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 200 individer (2008)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger; a) det antages at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres at der gennemsnitligt findes 10 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Steppe-stjernebold vokser på varm, næringsrig og gerne sandet bund i krat, åbne løvskove og på overdrev. Typisk vokser den på sydvendte skrænter eller i kratkanter med varmt mikroklima og løs, noget ustabil jordbund. Den er sjælden, men fundet på en del lokaliteter især i Storebæltsregionen og omkring Roskilde Fjord. Siden 1990 er den fundet i Ejby Ådal på Fyn, på Nekselø, ved Kolind på Djursland samt på Hjortholm i Stavns Fjord på Samsø, hvor den synes at have en stor og stabil population. Den er dog ikke eftersøgt her siden 1991.
Bestandsudvikling:Steppe-stjernebold kendes fra 12 lokaliteter i Danmark. Siden 1990 er den kendt fra 4 af disse (= 33%). Det lave antal fund siden 1990 tyder på at arten er i tilbagegang, formodentlig som følge af tilgroning og tilplantning af egnede voksesteder. Hårdhændet rydning af naturlige overdrevskrat i forbindelse med naturpleje på overdrev udgør dog også en potentiel trussel for arten.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Steppe-stjernebold er vidt udbredt i Eurorasien med tyngde i steppeegne i Østeuropa og Sibirien. Den regnes som stærkt truet i de fleste lande i Central- og Vesteuropa.
R dlistevurdering:Steppe-stjernebold vurderes som moderat truet, EN, på baggrund af kriterium B2ab(iv), C1 og D. Den danske population modtager antagelig ikke en væsentlig tilførsel af sporer fra nabolandene. Der er derfor ikke grundlag for at justere kategoriseringen.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Petersen & Vesterholt 1990, Hansen & Knudsen 1997, Kreisel 2001, ECCF 2008.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2008
Kvaltetsikret af:Peter Wind