Ru stjernebold Geastrum campestre Morgan

Stamdata
Artsgruppe:Bugsvampe
Internationalt navn:Geastrum campestre Morgan
Dansk navn:Ru stjernebold
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:EN
Kriterier:B2ab(iii, iv), C2, D
Levesteder:O
Negative p virkninger:1.1.6, 1.1.9, 1.1.11
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 50 individer (2008)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Ru stjernebold findes på tør kalkrig bund på overdrev. Den er i Danmark kun kendt fra Fanø (ældre fund uden dato), Rubjerg Knude ved Hastholm (senest i 2001) og fra et overdrev ved Kajestenen på sydsiden af Røsnæs (1994). Den er uden tvivl meget sjælden og bør eftersøges på egnede lokaliteter.
Bestandsudvikling:Ru stjernebold kendes fra 3 lokaliteter i Danmark. Siden 1990 er den kendt fra 2 af disse (67 %). Det lave antal fund gør det vanskeligt at vurdere artens bestandsudvikling, men det må frygtes at arten er ved at forsvinde fra Danmark på grund af tab af levesteder.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:50 km2
Totaludbredelse:Ru stjernebold er vidt udbredt i Eurorasien med tyngde i steppeegne i Østeuropa og Sibirien. Den regnes som stærkt truet i de fleste lande i Central- og Vesteuropa.
R dlistevurdering:Ru stjernebold vurderes moderat truet, EN, på baggrund af kriterium B2ab(iii, iv), C2 og D. Arten er sjælden eller manglende i vore nabolande og det antages at der ikke sker en tilførsel af sporer til den danske population i en størrelsesorden der har betydning for artens overlevelse herhjemme. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Petersen & Vesterholt 1990, Hansen & Knudsen 1997, Kreisel 2002, ECCF 2008.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2008
Kvaltetsikret af:Peter Wind