Mørksporet skivebold Disciseda bovista (Klotzsch) P.Henn.

Stamdata
Artsgruppe:Bugsvampe
Internationalt navn:Disciseda bovista (Klotzsch) P.Henn.
Dansk navn:Mørksporet skivebold
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:CR
Kriterier:B2ab(iii, iv), C2, D
Levesteder:O
Negative p virkninger:1.1.6, 1.1.9, 1.1.11
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 25 individer (2008)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger; a) det antages at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 5 år


Kriteriedokumentation
National status:Mørksporet skivebold er knyttet til tørt græsland med lav vegetation, let ustabil bund og steppekarakter, fx sydesponerede tørskrænter. Den er meget sjælden i Danmark, hvor den kun kendes fra Bjerre på Hanstholmknuden (1993), Jydelejet på Høje Møn (senest 1978) og Mulbjerge i Himmerland (1956). Den frygtes at være ved at forsvinde fra Danmark på grund af tilgroning og gødningspåvirkning af egnede voksesteder.
Bestandsudvikling:Mørksporet skivebold kendes fra 3 lokaliteter i Danmark. Siden 1990 er den kun kendt fra 1 af disse (= 33%). Det lave antal fund gør det vanskeligt at vurdere artens bestandsudvikling, men det må frygtes at arten er ved at forsvinde fra Danmark på grund af tab af levesteder. Den er de senere år eftersøgt forgæves på de to kendte lokaliteter med fund før 1990 uden genfund.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:25 km2
Totaludbredelse:Mørksporet skivebold er vidt udbredt i Eurorasien, formodentlig med tyngde i steppeegne i Østeuropa og Sibirien. Den regnes som stærkt truet i de fleste lande i Central- og Vesteuropa.
R dlistevurdering:Mørksporet skivebold vurderes kritisk truet, CR, på baggrund af kriterium B2ab(iii, iv), C2 og D. Arten er sjælden eller manglende i vore nabolande og det antages at der ikke sker en tilførsel af sporer til den danske population i en størrelsesorden der har betydning for artens overlevelse herhjemme. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Petersen & Vesterholt 1990, Hansen & Knudsen 1997, Kreisel 2001, ECCF 2008.
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2008
Kvaltetsikret af:Peter Wind