Stilk-siv Juncus alpinoarticulatus Chaix ssp. nodulosus (Wahlenb.) Hämet-Ahti

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Juncus alpinoarticulatus Chaix ssp. nodulosus (Wahlenb.) Hämet-Ahti
Dansk navn:Stilk-siv
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:VU
Kriterier:B2ab(i,ii,iii,iv,v)
Levesteder:Dl,Vo
Negative p virkninger:1.1.3,1.3.2
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Stilk-siv vokser i klitlavninger og på bredden af næringsfattige søer. Den er meget sjælden og kendt fra Nord- og Nordvestjylland og Nordsjælland.
Bestandsudvikling:Stilk-siv har vokset på ca. 20 lokaliteter, de fleste i Nord- og Nordvestjylland og 3 i Nordsjælland.

Den er gået meget tilbage og er i dag kun kendt fra 5 til 10 lokaliteter i Nord- og Nordvestjylland (H. Søndergaard pers.medd. 2008, T. Burholt pers.medd. 2008) og findes muligvis stadig på et par lokaliteter i Nordsjælland bl.a. Melby Overdrev (Danmarks Naturdata 2008). Antallet kan dog være underestimeret på grund af manglende registrering.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:1000 km2
Totaludbredelse:Stilk-siv er udbredt i det nordligt tempererede til arktiske område gennem Europa og Nordamerika. I Europa går dens sydgrænse gennem Skotland, Skandinavien, Danmark og Finland til Rusland. Den totale udbredelse af stilk-siv er ikke helt klarlagt.
R dlistevurdering:Da bestandene af stilk-siv ikke er blevet overvåget over en årrække, kan kriterium A og C ikke anvendes. Da stilk-siv har et forekomstareal på mindre end 2000 km2, forekommer på ca. 10 lokaliteter, og da der er observeret en tilbagegang i antallet af lokaliteter og forekomstareal, opfylder den kriterium B2ab(i,ii,iii,iv,v) for sårbar, VU.

En tilførsel af genetisk materiale fra nabobestande er mulig, men ukendt. Der er derfor ikke grundlag for at foretage en nedkategorisering.
Bem rkninger til nomenklatur:Sod-siv og stilk-siv tilhører en vanskelig gruppe (J. alpinus, J. alpinoarticulatus), der opsplittes i flere underarter og varieteter. Gruppen som helhed er udbredt i Midt- og Østeuropa, Sibirien og Nordamerika i det nordlige tempererede bælte.

Synonymer: Juncus nodulosus Whbg., J. alpinus ssp. nodulosus (Wahlenb.) Lindmann
Litteratur:Danmarks Naturdata 2008, Hansen, K. 1981, Hultén & Fries 1986, Lyshede m.fl. 2003, Wiinstedt 1937a
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm