Uld-tuekogleaks Trichophorum alpinum (L.) Pers.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Trichophorum alpinum (L.) Pers.
Dansk navn:Uld-tuekogleaks
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:VU
Kriterier:B2ab(i,ii,iii,iv,v)
Levesteder:M
Negative p virkninger:1.1.3,1.1.10,1.1.13,5.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Uld-tuekogleaks vokser i moser med ret næringsfattigt, men ofte noget kalkholdigt vand. Den er i dag meget sjælden og er efter 1990 fundet på 4 lokaliteter i Jylland, én mose på Sydfyn og 2 moser på Sjælland.
Bestandsudvikling:Uld-tuekogleaks har været fundet på ca. 90 lokaliteter spredt over landet med de fleste fund i det bakkede terræn i Østjylland, på Fyn og Sjælland.

Wiinstedt (1943a) anfører, at arten var i tilbagegang på grund af afvandning og opdyrkning af dens voksesteder.

På de fleste voksesteder er bestandene små, og kun i Holmegårds Mose på Sjælland synes der at være en stor og livskraftig bestand.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:700 km2
Totaludbredelse:Uld-tuekogleaks er udbredt i den nordlige halvkugles temperede bælte. I Europa er arten udbredt i Skandinavien og når mod syd til Vestfrankrig, Pyrenæerne, Alperne og Karpaterne. Den er uddød på De britiske Øer. Udbredelsen går mod øst gennem Polen og De baltiske Stater til Nord- og Midtrusland.
R dlistevurdering:Da der ikke er foretaget en systematisk overvågning af bestandene af uld-tuekogleaks over en årrække, kan A- og C-kriterierne ikke anvendes. Da uld-tuekogleaks har et forekomstareal på mindre end 2000 km2, er kendt fra under 10 lokaliteter, og da der er observeret en voldsom tilbagegang i antallet af lokaliteter og forekomstareal, opfylder den kriterie B2ab(i,ii,iii,iv,v) for sårbar, VU.

En tilførsel af genetisk materiale fra nabobestande er mulig, men ukendt. Der er derfor ikke grundlag for at foretage en nedkategorisering.
Bem rkninger til nomenklatur:Synonym : Eriophorum alpinum L. (Liden kæruld)
Litteratur:Danmarks Naturdata 2008, Faurholdt 2000, Hultén & Fries 1986, Leth 1998, Løjtnant og Worsøe 1993, Petersen 2004b, Schou 2006, Vinther & Tranberg 2002, Wiinstedt 1943a, Wind 2002c, Århus Amt 1995
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm