Brandts flagermus Myotis brandtii (Eversmann, 1845)

Stamdata
Artsgruppe:Pattedyr
Internationalt navn:Myotis brandtii (Eversmann, 1845)
Dansk navn:Brandts flagermus
International kategori:LC
R dliste 1997: V
National kategori:VU
Kriterier:D
Levesteder:B, Op, S, Sb, Sg
Negative p virkninger:1.1.14, 1.2.3, 1.2.3.8, 3.1.1, 3.1.4, 6.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Brandts flagermus er meget sårbar overfor forstyrrelse eller ændringer af sommerkvarterer i form af bygningsændringer, fældning eller beskæring af træer med hulheder, revner og sprækker, selektiv fældning af træer med potentiale for hulheder og lignende, samt forringelse af vinterkvartererne i kalkgruber, miner, kældre og lignende (Baagøe 2007b, Baagøe & Degn 2007d).
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Brandts flagermus er sjælden og lokalt forekommende i Danmark bortset fra på Bornholm, hvor den er almindeligt forekommende i egnede habitater. Fra resten af landet kendes få fund fra Lolland og Falster og fra få spredte lokaliteter i Midtjylland i sommerperioden, samt i de jyske kalkgruber i vinterperioden (Baagøe 2007b). Artens udbredelse er reduceret, idet den i slutningen af 1800-tallet ynglede flere steder på Sjælland (Baagøe 2007b).

Udveksling med nabobestandene i Sverige og Schleswig-Holstein, hvor Brandts flagermus’ status vurderes som moderat truet, EN (LANU SH 2001), vurderes at være uvæsentlig for dens status i Danmark.
Bestandsudvikling:Der findes ikke tal for bestandsstørrelse og -udvikling for Brandts flagermus. Bortset fra på Bornholm er arten givetvis yderst sjælden og spredt forekommende i Danmark.

Hvert år overvintrer et mindre antal Brandts flagermus i de jyske kalkgruber (Baagøe 2007b). I Smidie kalkgrube, hvor antallet af overvintrende Brandts flagermus er størst, optælles årligt et lavt og fluktuerende antal mellem 100 og 300 dyr (B. Jensen upubl., Baagøe 2007b), men i 2009 var antallet væsentligt lavere end normalt.

Det er uvist, hvor stor en del af den samlede bestand, de optalte individer i kalkgruberne udgør. De naturlige variationer i ynglesucces og bestandsstørrelse kendes ikke. Bestandsudviklingen skønnes ikke at være positiv, men det er vanskeligt at sige i hvilket omfang bestanden er i tilbagegang.

Brandts flagermus kan ikke skelnes fra skægflagermus (Myotis mystacinus) ved lytning med detektorer. De to arter kan kun skelnes på små morfologiske detaljer, hvorfor bestemmelse kræver, at dyrerne indfanges.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Udbredelsesområdet for Brandts flagermus strækker sig fra England i vest gennem Nord- og Mellemeuropa (Baagøe 2007b). Udbredelsen mod øst gennem Asien er ikke endeligt klarlagt.
R dlistevurdering:Brandts flagermus er sjælden og lokalt forekommende i Danmark. Bestanden er koncentreret på få lokaliteter i vinterperioden. Faktuel viden om artens status er mangelfuld. Der skønnes at være under 1.000 kønsmodne hunner i den samlede bestand. Der vurderes ikke at være en væsentlig udveksling med nabobestande og derfor ikke grundlag for en nedkategorisering af arten. Brandts flagermus vurderes efter kriterium D som sårbar, VU.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Baagøe 2007b, Baagøe & Degn 2007d, LANU SH 2001
R dlistevurderet af:Hans J. Baagøe
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Peter Wind