Damflagermus Myotis dasycneme (Boie,1825)

Stamdata
Artsgruppe:Pattedyr
Internationalt navn:Myotis dasycneme (Boie,1825)
Dansk navn:Damflagermus
International kategori:NT
R dliste 1997: V(A)
National kategori:VU
Kriterier:D
Levesteder:B, Op, Sg, Tl, Ve, Vm, Vo, Vv
Negative p virkninger:1.1.14, 1.2.3, 1.2.3.8, 3.1.4, 6.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Damflagermus er meget sårbar overfor ændringer og forstyrrelser i de få vinterrastesteder, der hver vinter huser den samlede bestand (Baagøe & Degn 2007b). Endvidere er arten sårbar overfor forstyrrelse eller ændringer af sommerkvartererne i form af bygningsændringer, ved fældning eller beskæring af træer med hulheder, revner og sprækker, selektiv fældning af træer med potentiale for hulheder og lignende, ødelæggelse eller forurening af vandløb, søer og fjorde, samt fjernelse af ledelinier i landskabet (Baagøe 2007d, Baagøe & Degn 2007b).
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Hovedudbredelsen for damflagermus i Danmark omfatter det østlige Midtjylland fra Kolding-egnen i syd til det sydligste af Vendsyssel i nord og Limfjordsområdet mod vest (Baagøe 2007d). Endvidere findes en lille bestand ved Guldborgsund. Desuden er der registreret enkelte spredte fund flere steder i Jylland, på Fyn og Bornholm (Baagøe 2007d, upubl.). Den danske bestand er en af de tre størst kendte bestande.

Udveksling med nabobestandene i Sverige og Schleswig-Holstein, hvor damflagermus’ status lande vurderes som moderat truet, EN (Gärdenfors 2005, LANU SH 2001), vurderes at være uvæsentlig for dens status i Danmark.
Bestandsudvikling:Den overvintrende bestand af damflagermus i kalkgruberne i Daugbjerg, Mønsted, Smidie og Thingbæk estimeres til 4.500 individer, som om sommeren spredes over en stor del af Jylland (Baagøe 2007d, Baagøe & Degn 2004, B. Jensen upubl.).

Damflagermus er stort set kun fundet overvintrende i de jyske kalkgruber. Naturlige variationer i ynglesucces og bestandsstørrelse for damflagermus kendes ikke, men vinterbestanden i kalkgruberne synes at være stabil. Størrelsen af bestanden ved Guldborg er ukendt, men det drejer sig formodentlig om højest 100-200 dyr. Den samlede danske bestand skønnes at omfatte mindre end 2.500 kønsmodne hunner.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Damflagermus har en begrænset udbredelse i Vest- og Centraleuropa fra Belgien, Mellemsverige og Estland i nord, til Slovakiet og Ungarn i syd. Mod øst forekommer arten til det centrale Asien (Baagøe 2007d).
R dlistevurdering:Bestanden af damflagermus er forholdsvis lille, men den synes ikke at være i tilbagegang. En altovervejende del af bestanden overvintrer på kun på fire lokaliteter, hvorved arten opfylder kriterium VU D2 som sårbar. Der vurderes ikke at være en væsentlig udveksling med nabobestande og derfor ikke grundlag for en nedkategorisering af arten. Damflagermus vurderes efter kriterium VU D2 som sårbar, VU.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Baagøe 2007d, Baagøe & Degn 2004, 2007b, Gärdenfors 2005
R dlistevurderet af:Hans J. Baagøe
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Peter Wind