Lav kogleaks Eleocharis parvula (Roem. & Schult.) Link ex Bluff, Ness & Schauer

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Eleocharis parvula (Roem. & Schult.) Link ex Bluff, Ness & Schauer
Dansk navn:Lav kogleaks
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:VU
Kriterier:B2ab(i,ii,iii,iv)
Levesteder:Ke,Tl
Negative p virkninger:3.1.5,8
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Flere af voskestederne er ødelagt ved landvinding.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Lav kogleaks vokser som steril på dyndblandet sandbund på lavt vand i brakvandsområder og som blomstrende på tidvis tørlagt, dyndet sandbund. Den er i dag kun kendt fra vestjyske fjorde.
Bestandsudvikling:Lav kogleaks har altid været en sjælden plante i Danmark. De fleste lokaliteter var i de vestjyske fjorde. Arten var desuden kendt fra lavvandede kystlokaliteter ved Læsø, Sjælland, Lolland, Falster, Møn og Bornholm. Lav kogleaks er nu forsvundet fra alle voksestederne på Øerne, hvoraf flere blev ødelagt ved landvinding.

I dag kendes den fra Ringkøbing Fjord, Nisssum Fjord, Vest Stadil Fjord, Stadil Fjord og Indfjorden ved Nees - alle i Vestjylland.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:600 km2
Totaludbredelse:Lav kogleaks er udbredt langs Østersøens kyster, Sydskandinavien, De britiske Øer og langs Atlanterhavskysten mod syd til Middelhavsområdet. Den har desuden spredte forekomster ved Sortehavet, Det kaspiske Hav og videre mod øst. I Nordamerika er den kendt fra Atlanterhavskysten, stillehavskysten og de store søer.
R dlistevurdering:Der er ikke foretaget systematisk overvågning af bestandsstørrelsen hos lav kogleaks så A- og C- kriterierne kan ikke anvendes. Da forekomstarealet er mindre end 2000 km2, og da lav kogleaks er kendt fra mindre end 10 lokaliteter og desuden har haft en kraftig tilbagegang, opfylder den kriterierne B2ab(i,ii,iii,iv) for sårbar, VU.

En tilførsel af genetisk materiale fra nabobestande er mulig, men ukendt. Der er derfor ikke grundlag for at foretage en nedkategorisering.
Bem rkninger til nomenklatur:Synonym: Scirpus parvulus Roemer & Schultes
Litteratur:Faurholdt 1995, Hultén & Fries 1986, Leth 1998, Schou 2006, Wiinstedt 1943a
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm