Nåle-sumpstrå Eleocharis acicularis (L.) Roem. & Schult.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Eleocharis acicularis (L.) Roem. & Schult.
Dansk navn:Nåle-sumpstrå
International kategori:
R dliste 1997: X
National kategori:DD
Kriterier:
Levesteder:Vm,Vo
Negative p virkninger:1.1.13, 3.1.5
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Nåle-sumpstrå vokser på fugtig, sandet eller leret, optrampet bund ved søbredder, damme og gadekær. Den kan også vokse under vand i rene søer og i let salte vande.

Nåle-sumpstrå er sjælden i Jylland og på Bornholm, i øvrigt meget sjælden eller manglende. I Nordvestjylland er der kendt 35 fund, mens oplysninger fra resten af landet er meget mangelfulde og spredte.
Bestandsudvikling:Nåle-sumpstrå har været kendt fra ca. 100 lokaliteter spredt over Danmark. Dens kerneområder har været Midtjylland og langs den jyske vestkyst, Nordøstsjælland, Bornholm og på Lolland (Wiinstedt 1943a).

Den er gået meget tilbage pga. eutrofiering og er nu forsvundet fra Lolland, Falster (Faurholdt 2000) og formentlig også fra Fyn (E. Vinther pers.medd. 2008).
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Nåle-sumpstrå er udbredt i det tempererede bælte i Europa, Asien og Nordamerika. I Europa går udbredelsen op i det arktiske område, mens den mangler i det sydlige Middelhavsområde (Hultén & Fries 1986).
R dlistevurdering:Nåle-sumpstrå er forsvundet fra mange af sine voksesteder i Danmark, men der foreligger ikke tilstrækkelige oplysninger til at der kan gives en sikker rødlistevurdering, hvorfor den kategoriseres i utilstrækkelige data, DD.
Bem rkninger til nomenklatur:Synonym : Scirpus acicularis L.
Litteratur:Danmarks Naturdata 2008, Faurholdt 2000, Hultén & Fries 1986, Ribe Amt 2003, Schou 2006, Vinther & Tranberg 2002, Wiinstedt 1943a
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm