Brun næbfrø Rhynchospora fusca (L.) W.T Aiton

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Rhynchospora fusca (L.) W.T Aiton
Dansk navn:Brun næbfrø
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Dl,Mo,Vo
Negative p virkninger:1.1.3,1.1.10,1.1.13,5.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Brun næbfrø vokser på fugtig, sur, næringsfattig bund i vintervåde lavninger på heder og i klitter, ved hedesøer og i hedemoser.

Den er sjælden i Jylland og kun mod vest og nord, i øvrigt nu kun Endelave (Søren G. Christiansen, 1998 (pers.com.)) og Læsø.
Bestandsudvikling:Brun næbfrø er forsvundet fra mange lokaliteter i forbindelse med opdyrkning af hederne. I Midt-, Vest- og Nordjylland forekommer den dog stadig i store mængder på heder som Sepstrup Sande, Harrild Hede m.fl.

Den har tidligere haft enkelte voksesteder på Fyn, Tåsinge, Sjælland og Lolland (Wiinstedt, 1943).
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:12000 km2
Totaludbredelse:Brun næbfrø er udbredt i den nordvestlige del af Europa og i den nordøstlige del af Nordamerika. I Europa mangler den i Nordskandinavien og Skotland, og de sydligste forekomster er i Pyrenæerne og Norditalien. Mod øst når udbredelsen fra Alperne til den vestligste del af Rusland.
R dlistevurdering:Der er formodentlig sket en samlet tilbagegang for brun næbfrø på landsplan. Men reduktionen skønnes ikke så voldsom, at A-, B- eller C-kriterierne kan opfyldes. Samtidig vurderes antallet af blomstrende individer at være så højt, at det overstiger grænseværdierne eller ikke kommer i nærheden af grænseværdierne for D-kriteriet. Den vurderes derfor ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Danmarks Naturdata 2008, Hultén & Fries 1986, Leth 1998, Lyshede m.fl. 2006, Schou 2006, Storstrøms Amt 1995, Vinther & Tranberg 2002, Wiinstedt 1945
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm