Klit-star Carex trinervis Degl.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Carex trinervis Degl.
Dansk navn:Klit-star
International kategori:
R dliste 1997: R(A)
National kategori:LC
Kriterier:D
Levesteder:Dk,Dl
Negative p virkninger:1.1.13,1.3.2
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Typiske voksesteder for klit-star er for foden af klitter lige oven for klitlavninger. Klit-star er fundet langs Jyllands vestkyst fra Rømø til Thorsminde. Klit-star danner hybrider med den nærtstående almindelig star.
Bestandsudvikling:På Rømø forekommer klit-star mange steder i klitlavninger i den vestlige del (Voight pers.com. 2007) og flere steder i tusindvis. Den vokser fortsat flere steder på Fanø, mens den på de nordligere lokaliteter ikke er fundet ved NOVANA-overvågningen. Den kan dog være overset i disse store områder, så det antages her, at den stadig har den samme udbredelse i Danmark som tidligere (Wiinstedt 1945).
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:1000 km2
Totaludbredelse:Klit-star er en udpræget europæisk-atlantisk art med udbredelse langs atlantkysten fra Portugal i syd til den sydlige del af Vestjylland og den østlige del af England. Forekomsterne i Sydvestjylland udgør klit-stars europæiske nordøst- og nordgrænse.
R dlistevurdering:Der kan ikke påvises en markant tilbagegang i bestandsstørrelse hos klit-star i Danmark, hvorfor A-, B- og C-kriterierne ikke kan opfyldes.
Samtidig vurderes antallet af blomstrende individer at være så højt, at det overstiger grænseværdierne eller ikke kommer i nærheden af grænseværdierne for D-kriteriet. Den vurderes derfor ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Danmarks Naturdata 2008, Hultén & Fries 1986, Schou 2006, Wiinstedt 1943
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm