Fin kæruld Eriophorum gracile W.D.J. Koch ex Roth

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Eriophorum gracile W.D.J. Koch ex Roth
Dansk navn:Fin kæruld
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:EN
Kriterier:B2ab(i,ii,iii,iv,v)
Levesteder:Me,Mm,Mo
Negative p virkninger:1.1.3,1.1.10,1.1.13
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 54.000 individer (1999)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
50.000 blomstrende skud i Bastemosen, 3.500 skud i Ølene, 200 skud ved Fiilsø, få ved Brokær (Wind 2000b), få på Lønborg Hede (Wind 2002b).
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Fin kæruld vokser på fugtig, ret lysåben jordbund i moser og i hængesæk. I dag kendes den fra 2 lokaliteter på Bornholm, 2 i Sydvestjylland, og måske forekommer den endnu på én lokalitet i Sydthy.
Bestandsudvikling:Fin kæruld har altid været sjælden og spredt forekommende i Danmark (Wiinstedt 1943a). De fleste fund er fra Jylland, og den er desuden fundet på Als, Fyn, Sjælland - især Nordøstsjælland, Falster og Bornholm.

Den har haft en voldsom tilbagegang, og er nu kun kendt fra Bastemosen og Ølene på Bornholm og Filsø og Lønborg Hede i Sydvestjylland.
Den havde endnu en lokalitet i nyere tid i Brokær i Sydthy, men her er den ikke set siden 1990''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''erne (H.Søndergaard (pers.com. 2008)).
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:< 500 km2
Totaludbredelse:Fin kæruld er udbredt i det tempererede bælte gennem Europa, Asien og Nordamerika. I Europa er den sjælden i den vestligste og nordligste del og den mangler ved Middelhavet.
R dlistevurdering:Da der ikke er foretaget en systematisk overvågning af fin kæruld over en årrække, kan A- og C-kriterierne ikke anvendes. Da fin kæruld har et forekomstareal på mindre end 500 km2, forekommer på 4-5 lokaliteter og er forsvundet fra flere lokaliteter indenfor de sidste 50 år opfylder den kriterierne B2ab(i,ii,iii,iv,v) for moderat truet, EN.

En tilførsel af genetisk materiale fra nabobestande er mulig, men ukendt. Der er derfor ikke grundlag for at foretage en nedkategorisering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Furholdt 1995, Hultén & Fries 1986, Naturplan 1996, 2000, 2001, Petersen 2004b, Schou 2006, Vinther & Tranberg 2002, Wiinstedt 1943a, Wind 2000b, 2002c
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm