Sodbrun sneglehat Hygrophorus camarophyllus (Alb. & Schw.: Fr.) Dumée

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Hygrophorus camarophyllus (Alb. & Schw.: Fr.) Dumée
Dansk navn:Sodbrun sneglehat
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:CR
Kriterier:B2ab(iii); C2a(i); D
Levesteder:Sn
Negative p virkninger:5.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: < 50 individer
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Sodbrun sneglehat danner mykorrhiza med gran og fyr og er kendt fra én lokalitet efter 1980. Den antages at være følsom overfor eutrofiering.
Bestandsudvikling:Sodbrun sneglehats udbredelsesområde er tilsynedeladende indsnævret, så den i dag har kanten af sit udbredelsesområde i Danmark. Den har altid været sjælden, men det er meget sandsynligt, at der sker en habitatforringelse i form af eutrofiering af dens levesteder.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:<10 km2
Totaludbredelse:Sodbrun sneglehat er vidt udbredt i det centrale og nordlige Skandinavien, hvor den ikke er truet. Den er forsvundet fra det nordlige Tyskland og anses som strækt truet i den øvrige del af Tyskland.
R dlistevurdering:Det vurderes at forekomstarealet for sodbrun sneglehat er mindre end 10 km2, at den kun findes på én lokalitet, og at der forventes en tilbagegang i kvaliteten af dens habitat. Den er derfor kritisk truet, CR efter kriterium B2ab(iii).

Da det vurderes at der er mindre end 50 individer, og da der forventes en tilbagegang i kvaliteten af dens habitat, kvalificerer den også som kritisk turet, CR efter kriterium C2a(i) og efter kriterium D.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Candusso 1997, Lüderitz 2001, Printz 1992.
R dlistevurderet af:Jan Vesterholt
Godkendt af bed mmer:2003
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind