Medusa-mørkhat Psathyrella caput-medusae (Fr.) Konrad & Maubl.

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Psathyrella caput-medusae (Fr.) Konrad & Maubl.
Dansk navn:Medusa-mørkhat
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:CR
Kriterier:C1
Levesteder:Sn
Negative p virkninger:5.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: < 250 individer (2007)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 5 år


Kriteriedokumentation
National status:Medusa-mørkhat vokser på stubbe af nåletræ. Der er talrige danske fund frem til 1990, men meget få fund efter. Der kendes ingen fund efter 1992.
Bestandsudvikling:Der er langt flere ældre angivelser end nye, og dette indikerer en markant tilbagegang for Medusa-mørkhat. Der er ikke påvist nogen habitatforringelse.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Medusa-mørkhat er udbredt, men ret sjælden i Nordeuropa. Ludwig angiver at den er i tydelig tilbagegang. Den er anført på den nationale rødliste i Holland (Arnolds & van Ommering 1996).
R dlistevurdering:Det skønnes på baggrund i tilbagegangen i antallet af kendte lokaliteter at bestanden af medusa-mørkhat over en periode på tre generationer er gået tilbage med mindst 50 %. Den vurderes derfor som moderat truet, EN, efter kategori A2b.

Det vurderes at der er mindre end 250 individer i Danmark. Samtidig vurderes det at der over en periode på én generationer har været en tilbagegang i bestandsstørrelsen på mindst 50 % som følge af habitatforringelse. Den vurderes derfor som kritisk truet, CR, efter C1.

Da den er sjælden i vore nabolande, må det antages at der ikke sker en nettoindvandring af sporer som understøtter den danske population. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Arnolds & van Ommering 1996, Kits van Waveren 1985, Ludwig 2007, Petersen & Vesterholt 1990
R dlistevurderet af:Jan Vesterholt
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2008
Kvaltetsikret af:Peter Wind