Tue-star Carex cespitosa L.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Carex cespitosa L.
Dansk navn:Tue-star
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Ee,Em,Me,Mm
Negative p virkninger:1.1.9,1.1.10,1.1.13,1.2.3.5
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Tue-star er hyppigst i enge og kær i de østjyske ådale mellem Vejle og Limfjorden og i Nordøstsjælland. I resten af landet er den sjælden og mangler helt i Vestjylland og på de sydlige øer.
Bestandsudvikling:Allerede Wiinstedt (1945) nævner, at tue-star er i tilbagegang på grund af ophør af høslet på engene og efterfølgende tilgroning. Tue-star har stadig samme udbredelsesområde, selv om den antagelig er gået noget tilbage på landsplan. På Bornholm er den sidste set i Hundesmyre omkring 1950 (Schou 2006, Lyshede pers.com. 2007).
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:9000 km2
Totaludbredelse:Tue-star har tempereret, kontinental udbredelse i Europa. Udbredelsen strækker sig fra Østnorge og Østtyskland til Centralasien. Der er kun enkelte fund på De britiske Øer og i Frankrig. Den forekommer ikke i Middelhavsområdet.
R dlistevurdering:Tue-star er knyttet til høsletenge, og med ophør af denne driftsform er den i stadig tilbagegang. Reduktionen skønnes ikke så voldsom, at A-, B- eller C-kriterierne kan opfyldes. Samtidig vurderes antallet af blomstrende individer at være så højt, at det overstiger grænseværdierne eller ikke kommer i nærheden af grænseværdierne for D-kriteriet.

Den vurderes derfor ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Faurholdt 2000, Hultén & Fries 1986, Schou 2006, Wiinstedt 1945
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm