Hvidnæse Lagenorhynchus albirostris, Gray 1846

Stamdata
Artsgruppe:Pattedyr
Internationalt navn:Lagenorhynchus albirostris, Gray 1846
Dansk navn:Hvidnæse
International kategori:LC
R dliste 1997:
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Tk
Negative p virkninger:
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Menneskeskabt støj kan påvirke delfiners adfærd. Det vides ikke, om det er et problem i de danske farvande for hvaler som hvidnæse.
Nogle af de strandede hvidnæser er fundet med mærker fra nedgarn, men omfanget af denne bifangst er ukendt (Kinze m.fl. 2003).
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
I juli 1994 og 2005 blev alle hvaler i Nordsøen og tilstødende farvande optalt. Den samlede bestand af hvidnæser blev estimeret til ca. 10.000 individer i begge år. En mindre men ukendt del af bestanden lever i de danske farvande (Hammond m.fl. in prep.).
Generationstid: 15 år


Kriteriedokumentation
National status:Hvidnæse lever i det åbne vand i Nordsøen og Skagerrak og ses sjældent nær kysten. Hvidnæse er efter marsvinet den mest almindelige hvalart i Danmark. I de indre danske farvande observeres eller strander der årligt en eller flere hvidnæser (Kinze m.fl. 2003). På baggrund af de jævnlige observationer af hvidnæser i Nordsøen og Skagerrak må arten betragtes som en dansk art.
Bestandsudvikling:Hvidnæse er optalt to gange i danske farvande under SCANS survey i juli 1994 og juli 2005. Den samlede bestand i Nordsøen og Skagerrak har ikke ændret sig ifølge disse undersøgelser (Hammond m.fl. in prep.).

Der vides lidt om artens bestandsstørrelse, adfærd og forekomst af de danske farvande.
Udbredelsesareal:60000 km2
Forekomstareal:60000 km2
Totaludbredelse:Hvidnæsen lever i Nordatlantens tempererede og subarktiske kyst- og kontinentalvande. Udbredelsen når Hvidehavet og Grønland mod nord. Den findes hele året i Nordsøen, men ses hyppigst om sommeren i den nordlige del af det danske område. Den er temmelig hyppig i Skagerrak og det ydre Kattegat, hvortil der jævnligt sker indvandringer til det indre Kattegat og lejlighedvis ind i Østersøen.

Portugals sydkyst udgør sandsynligvis sydgrænsen for udbredelsen i Nordøstatlanten. I Nordvestatlanten er den mest almindelig ved Labrador og Sydvestgrønland. Arten forekommer normalt så langt mod syd som til Cape Cod i Massachusetts (Kinze m.fl. 2003).
R dlistevurdering:De hvidnæser, der forekommer i danske farvande, er en del af en større bestand i Nordsøen og Skagerrak. Der er ikke noget, der tyder på, at hvidnæse er truet i danske farvande. Hvidnæse vurderes ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Kinze m.fl. 2003, Hammond m.fl. in prep.
R dlistevurderet af:Jonas Teilmann
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Peter Wind