Vågehval Balaenoptera acutorostrata, Lacépède 1804

Stamdata
Artsgruppe:Pattedyr
Internationalt navn:Balaenoptera acutorostrata, Lacépède 1804
Dansk navn:Vågehval
International kategori:LC
R dliste 1997:
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Tk
Negative p virkninger:2.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
De vågehvaler, der observeres i de danske farvande, tilhører den bestand, som lever i den norske del af Nordsøen. Nordmændene driver fangst på vågehval.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
I juli 1994 og 2005 blev alle hvaler i Nordsøen og tilstødende farvande optalt. Den samlede bestand af vågehval blev estimeret til ca. 10.000 individer i begge år. En mindre men ukendt del af bestanden lever i de danske farvande (Hammond m.fl. in prep.).
Generationstid: 22 år


Kriteriedokumentation
National status:Vågehval lever i det åbne vand i Nordsøen og Skagerrak og ses sjældent nær kysten. I de indre danske farvande observeres eller strander der næsten årligt en eller flere vågehvaler (Kinze m.fl. 2003).

Genetiske undersøgelser har vist, at bestanden af vågehval i Nordsøen udgør sin egen population. På baggrund af de jævnlige observationer af vågehval i Nordsøen og Skagerrak må den betragtes som en dansk art.
Bestandsudvikling:Vågehval er optalt to gange i danske farvande under SCANS survey i 1994 og 2005. Den samlede bestand i Nordsøen og Skagerrak har ikke ændret sig. Der vides meget lidt om artens bestandsstørrelse, adfærd og forekomst i de danske farvande.
Udbredelsesareal:60000 km2
Forekomstareal:60000 km2
Totaludbredelse:Vågehval er vidt udbredt i både de nordlige og sydlige tempererede og arktiske zoner af oceanerne. Den er hovedsagligt knyttet til de kontinentale vande, men kan findes overalt oceanerne. I Nordatlanten lever formentlig 6 adskilte populationer af vågehval.
R dlistevurdering:De vågehvaler, der forekommer i danske farvande, er en del af en større bestand i Nordsøen. Der er ikke noget der tyder på, at vågehval er truet i danske farvande. Vågehval vurderes ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hammond m.fl. in prep., Kinze m.fl. 2003
R dlistevurderet af:Jonas Teilmann
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Peter Wind