Birkemus Sicista betulina (Pallas, 1779)

Stamdata
Artsgruppe:Pattedyr
Internationalt navn:Sicista betulina (Pallas, 1779)
Dansk navn:Birkemus
International kategori:LC
R dliste 1997: R
National kategori:VU
Kriterier:B1ab(ii,iii)
Levesteder:A, E, M, O
Negative p virkninger:1.1.1, 1.1.3, 1.1.10, 1.4.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Kendskabet til birkemusens levevis er meget begrænset.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Birkemus er et af Danmarks mest sjældne pattedyr. Den findes i to afgrænsede områder af landet. Det ene omfatter Thy og Limfjordsområdet omkring Lemvig og Struer. Det andet strækker sig i et bælte tværs over Jylland fra Vejle, Horsens og Kolding til Esbjerg og Ribe. Det samlede udbredelsesareal er under 20.000 km2 (Jensen & Møller 2007, Møller m.fl. in prep.). Arten blev registreret ved Aalborg indtil 1930’erne.

Der vurderes ikke at ske udveksling mellem bestandene i Danmark og de meget spredte forekomster i Schleswig-Holstein, hvor artens status vurderes som kritisk truet, CR (LANU SH 2001).
Bestandsudvikling:Størrelse og udvikling for birkemusbestandene er ikke kendt. arten findes stadig på nye lokaliteter især i det sydlige udbredelsesområde, men det skyldes næppe en fremgang i udbredelsen eller bestandsstørrelsen, men snarere at der er foretaget en målrettet eftersøgning af arten (Møller m.fl. in prep.).

Faktuel viden om birkemusens levevis er begrænset. Bestandene er sandsynligvis ikke store og tætte sammenlignet med andre musearter. Arten synes at have specifikke krav til levestedernes sammensætning, og arealet med egnede levesteder er formodentlig faldende.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Birkemus’ hovedudbredelse strækker sig fra Østeuropa til Sibirien. Desuden findes isolerede bestande på Den skandinaviske Halvø, i Danmark, Nordtyskland, Alperne og Karpaterne (Jensen & Møller 2007).
R dlistevurdering:Birkemus har en begrænset udbredelse i Danmark, der samlet er under 20.000 km2. Udbredelsen er stærkt fragmenterede, og arealet med egnede levesteder er formodentligt faldende, men viden om artens status og udvikling er mangelfuld. Der er ikke grundlag for at nedkategorisere artens status, da der ikke sker udveksling med nabobestande. Birkemus vurderes efter kriterium B1ab(ii,iii) som sårbar, VU.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:LANU SH 2001, Jensen & Møller 2007, Møller m.fl. in prep.
R dlistevurderet af:Tine Sussi Hansen
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Peter Wind