Due-skabiose Scabiosa columbaria L.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Scabiosa columbaria L.
Dansk navn:Due-skabiose
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Ko,Kt,Oo, B,Ag
Negative p virkninger:3.2.5,3.1.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Tilbagegang for bestande af due-skabiose er konstateret som følge af ekspanderende bevoksninger af rynket rose (Rosa rugosa) samt i forbindelse med opførelse/udbygning af campingpladser og andre rekreative støttepunkter langs kysterne.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: Flere år


Kriteriedokumentation
National status:Due-skabiose har udpræget østlig udbredelse i Danmark, hvor den vokser hist og her på Sjælland, Møn og Lolland-Falster. Bortset fra nogle få forekomster på Nordfyn findes arten ikke vest for Storebælt (Hansen 1951).
Bestandsudvikling:Due-skabiose skønnes at have været i langsom tilbagegang på grund af rekreativ udnyttelse af dens foretrukne voksesteder.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Due-skabiose findes i det meste af Europa, hvor nordgrænsen går gennem England, Danmark, Sydsverige og Estland. På Den Iberiske Halvø forekommer arten kun sporadisk og mod øst når den til Kaukasus (Hultén & Fries 1986).
R dlistevurdering:På trods af den rekreative udnyttelse af mange østdanske kyststrækninger har due-skabiose stadig mange, talstærke bestande på kalkrige strandvolde, kystskrænter og kystnære overdrev. Arten kategoriseres derfor som ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen 1951, Hultén & Fries 1986
R dlistevurderet af:Niels Faurholdt
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2008
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm