Håret kartebolle Dipsacus pilosus L.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Dipsacus pilosus L.
Dansk navn:Håret kartebolle
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Sb,Sl,Ss,Su,Sk,Sd
Negative p virkninger:1.2.3.6
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 2 år


Kriteriedokumentation
National status:Håret kartebolle har udpræget sydøstlig udbredelse i Danmark. Arten forekommer overvejende på det centrale og nordlige Lolland samt på Østfyn og vest for Odense. Enkelte fund kendes fra Sjælland, Falster, Langeland og Østjylland, bl.a. er arten nyfundet i Viemose Skov på Sjælland i 2006(www.fugleognatur.dk/Felthåndbogen/Jens Stolt) og nær Barritskov øst for Vejle i 2007 (www.fugleognatur.dk/Felthåndbogen/Peder Nygård Nielsen).

Samlet set er håret kartebolle i fremgang. For tiden kendes arten fra 49 lokaliteter. Af disse har 24 ikke figureret i ældre kilder. Til sammenligning er arten ikke genfundet på 18 tidligere lokaliteter (Faurholdt & Tranberg 2005).
Bestandsudvikling:Håret kartebolles aktuelle spredning langs skovveje og -spor, samt fra skov til skov antages at skyldes trafikspredning (Faurholdt & Tranberg 2005).
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Håret kartebolle er altovervejende en europæisk, tempereret løvskovsart. Flest forekomster har arten i det sydlige Mellemeuropa. Mod øst når den Kaukasus og Lilleasien og mod nord Sydengland og Danmark (Faurholdt & Tranberg 2005). I Norden anses håret kartebolle udelukkende for vildtvoksende i Danmark.
R dlistevurdering:Da håret kartebolle har mange store og livskraftige bestande i landets sydøstlige egne, og da arten synes i fremgang kategoriseres den som ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Faurholdt & Tranberg 2005, fugleognatur 2008
R dlistevurderet af:Niels Faurholdt
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm