Hjorterod Seseli libanotis L.W.D.J. Koch

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Seseli libanotis L.W.D.J. Koch
Dansk navn:Hjorterod
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Ko,Ks,Kt,Oo
Negative p virkninger:1.1.13,3.1.1, 3.2, 1.3.3
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: To eller flere år


Kriteriedokumentation
National status:Hjorterod hører til de såkaldte storebæltsarter. Arten findes helt overvejende langs kyster i Storebælts-området og den sydvestlige del af Kattegat. Desuden vokser den nogle få steder langs Sydlollands-diget. Indlandsforekomster er sjældne og kendes i dag udelukkende fra et par steder på Nordvestfyn. Hjorterod optræder i Danmark på dens udbredelsesmæssige nordvestgrænse (Faurholdt 2002).
Bestandsudvikling:Hjorterod har gennem tiden mistet voksesteder på grund af rekreativ udnyttelse af artens voksesteder. I dag vurderes det, at tilbagegangen er svag.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Hjorterod findes i det meste af Europa, dog ikke i egentlig mediterrane områder og kun sporadisk vest for Rhinen. Sammen med de sydsvenske forekomster udgør de danske forekomster artens nordgrænse. Mod øst når Seseli-komplekset Stillehavet og Japan, men den i Danmark voksende underart (subsp. libanotis) afløses af andre underarter øst for Hviderusland (Hultén & Fries 1986).
R dlistevurdering:Selvom tilgroning af strandvolde og sommerhusbyggeri har en del voksesteder på samvittigheden, vurderes det, at Hjorterod har så mange og talstærke bestande på ikke truede lokaliteter, at den bør kategoriseres som ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:I Centraleuropa henregnes Hjorterod til en anden slægt under navnet Libanotis pyrenaica (L.) Bourgeau. Fra samme område ses af og til følgende synonymer anvendt: Libanotis montana Crantz (iflg. Egholm (1951) med anden autor: L. montana All.) eller L. pyrenaica subsp. montana (Crantz) Lemke & Rothm. (Jäger & Werner 2002).
Litteratur:Egholm 1950, Faurholdt 2002, Hultén & Fries 1986, Jäger & Werner 2002
R dlistevurderet af:Niels Faurholdt
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2008
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm